Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че Алиансът няма

...
Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че Алиансът няма
Коментари Харесай

НАТО няма да разполага нови ядрени ракети в Европа, но ще отговори на Русия

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг съобщи, че Алиансът няма да разполага нови наземни нуклеарни ракети в Европа след разпадането на Договора за очистване на ракетите със междинен и дребен обсег, оповестяват съветски медии.

По-рано през днешния ден Русия и Съединени американски щати потвърдиха, че приключват осъществяването на Договора за очистване на ракетите със междинен и дребен обсег от 1987 година

Според него Русия носи цялата отговорност за прекратяването на контракта.

НАТО ще отговори по обмислен и виновен метод на рисковете, които съставляват съветските ракети 9M729 за сигурността на Алианса. Ние договорихме уравновесен, съгласуван и защитителен пакет от ограничения, с цел да подсигурява позицията за въздържане и защита на НАТО, разясни той.

В същото време той разгласи на конференция, че не може да се има вяра на предлагането на Москва за мораториум върху разгръщането на ракети с дребен и междинен обхват и упрекна Русия в разрастване на ракети в Европа.

" Това не е надеждно предложение, тъй като Русия разполага ракети от години. Нулева меродавност в оферти мораториум за ракетите, които към този момент са разгърнали. Няма нови американски ракети, нито нови натовски ракети в Европа, само че има от ден на ден и повече нови съветски ракети ", разгласи той.

Въпреки че се приключва осъществяването на контракта от 2 август, по думите му НАТО не " желае нова въоръжена конкуренция ". Той добави, че може да се предотврати.

Според него към момента е рано да се каже какви ограничения ще предприеме Алиансът в отговор на прекратяването на контракта. Столтенберг има вяра, че е допустимо да се реализира ново съглашение с Русия.

Генералният секретар разяснява и доставените на Турция съветски системи С-400. Той заяви, че зенитно-ракетният комплекс няма да бъде интегриран в системите за защита на НАТО.

Договорът за очистване на ракетите със междинен обхват е подписан през 1987 година от президента на Съединени американски щати Роналд Рейгън и последния руски водач Михаил Горбачов. Договорът от 1987 година лимитира производството, потреблението и съхраняването на балистични ракети с наземно базиране със междинен (от 1000 до 5500 километра) и дребен обсег (от 500 до 1000 километра). /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР