Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг каза след днешната си

...
Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг каза след днешната си
Коментари Харесай

Столтенберг и Вучич обсъдиха ситуацията в Косово

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг сподели след днешната си среща в Белград със сръбския президент Александър Вучич, че са разискали неотдавнашната ескалация на напрежението в Северно Косово и акцентира, че скупчването на сръбски войски на границата с Косово няма да помогне за понижаване на напрежението, оповестяват сръбските медии.

Разчитам на това и двете страни да се въздържат от дейности, които биха довели до ескалация. Казах на президента Вучич, че скупчването на сръбски войски покрай границата няма да помогне, сподели Столтенберг, представен от в. " Данас ".

Косовският министър председател Албин Курти, представен от вестник " Коха диторе ", съобщи през вчерашния ден, че Сърбия е разположила противовъздушни системи наоколо до границата с Косово.

Напрежението сред Косово и Сърбия е непрекъснато, откогато тогавашната сръбска област, обитаема най-вече с етнически албанци, разгласи самостоятелност през 2008 година, която Белград и косовските сърби не признават. Двете страни водят договаряния с посредничеството на Европейски Съюз за нормализиране на връзките си. Последната ескалация на напрежението е от края на септември, когато въоръжена група косовски сърби влязоха в конфликт с косовската полиция, при което починаха косовски служител на реда и трима от сръбските нападатели.

Шефът на НАТО акцентира през днешния ден на взаимна конференция с Вучич смисъла на мироопазващите сили на алианса в Косово (КейФОР) за запазването на мира и стабилността и прикани отговорните за ескалацияна на напрежението през септември в Северно Косово да бъдат изправени пред правораздаването.

" Две десетилетия КейФОР подсигурява сигурността и безвредната среда за всички общности, ще продължим да го вършим независимо, " сподели Столтенберг, представен от сръбската държавна телевизия РТС.

Той акцентира, че образуването на Съюз на сръбските общини в обитаемоте най-вече от сърби елементи на Косово е ключът към нормализиране на връзките сред двете страни и прикани Белград и Прищина да се ангажират с разговора между тях.

Столтенберт добави, че с Вучич са разискали и опцията още веднъж да се проведат общи военни учения сред Сърбия и НАТО.

Вучич сподели след срещата със Столтенберг, че в бъдеще Сърбия ще се опита да има допустимо най-хубавата връзка с НАТО, съобщи Танюг.

„ Разговаряхме за всички значими въпроси повече от час и половина и съдействието с НАТО и КeйФОР за нас също е значимо, както сподели Столтенберг и което мога да потвърдя, с вярата, че ще подсигуряваме оптималната сигурността на сърбите в Косово и Метохия ", сподели Вучич на взаимната конференция със Столтенберг.

Вучич акцентира, че пред последната година 13 % от косовските сърби са напуснали Северно Косово поради напън от Прищина.

„ Ние също ще се опитаме да имаме допустимо най-хубавата връзка с НАТО в бъдеще. Що се отнася до сръбската войска, тя изпълняваше дилемите си професионално, в никакъв случай не е превишавала правата си, пълномощията си, постоянно е имала правилни връзки с КейФОР и НАТО. А къде и по какъв начин ще разположим нашата войска в сходство с конституцията на Република Сърбия и законите на тази страна, без да застрашаваме никого по никакъв метод, това е наша работа “, сподели Вучич.

Столтенберг дойде нощес в Белград след посещаване в Косово и Босна. Той е на обиколка в страните от Западните Балкани от Западните Балкани от 19 до 22 ноември, като тази вечер се чака да дойде в Република Северна Македония.

Източник: Българска телеграфна агенция

Снимка: БГНЕС

Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР