Генералният секретар на НАТО обяви за необходимо Алиансът да засили

...
Генералният секретар на НАТО обяви за необходимо Алиансът да засили
Коментари Харесай

НАТО в Арктика: Генералният секретар обяви необходимостта Алиансът да засили присъствието си там

Генералният секретар на НАТО разгласи за належащо Алиансът да ускори наличието си в Арктика в миг, в който Русия също ускорява военната си интензивност в района. Според Йенс Столтенберг с присъединението на Финландия и Швеция, 7 от общо 8-те арктически страни ще са част от НАТО, като се изключи Русия.

НАТО би трябвало да ускори наличието си на Северния полюс, призова генералният секретар на Алианса, Йенс Столтенберг от Канада, където се срещна с премиера на страната. Като мотив за това той уточни военната интензивност на Русия в района и предизвести, че най-краткият път за ракетите на Москва до Северна Америка е точно Арктика. 

 
Русия сътвори ново Арктическо командване, отвори стотици нови и някогашни арктически военни обекти от руската епоха, в това число летища и дълбоководни пристанища. Русия употребява района и като тестово поле за доста от своите нови оръжейни системи.
Йенс Столтенберг, общоприет секретар на НАТО

Столтенберг означи също, че откакто Финландия и Швеция се причислят към Алианса, 7 от 8-те арктически страни ще са част от НАТО, като се изключи Русия.

По-рано Канада изрази запаси за работата на НАТО в нейните арктически територии, само че в този момент министър председателят на страната твърди, че войната в Украйна е трансформирала тази позиция.

 
Важно е всички ние да признаем изменящите се геополитически действителности, пред които светът е изправен. Страните от Алианса влагат повече в способността да подсигурят територията на НАТО, в това число в Арктика.
Джъстин Трюдо, министър председател на Канада

Генералният секретар на НАТО изрази угриженост и към възходящия интерес на Китай към Арктика. Страната възнамерява да построи най-големия в света флот от ледоразбивачи.

 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР