Генералният директор на ЮНЕСКО Одре Азуле пристигна на посещение в

...
Генералният директор на ЮНЕСКО Одре Азуле пристигна на посещение в
Коментари Харесай

Генералният директор на ЮНЕСКО пристигна в Украйна

Генералният шеф на ЮНЕСКО Одре Азуле дойде на посещаване в Киев. Това заяви в понеделник заместник-министърът на външните работи на Украйна Емине Джапарова, представена от Укринформ и Българска телеграфна агенция.

„ Това посещаване е голям знак за поддръжка за нашите старания за отбрана и възобновяване на културата, образованието, науката, младежта, спорта и медиите в Украйна. Тези въпроси са на дневен ред през днешния ден “, написа Джапарова в Туитър.

Списъкът на международното завещание на ЮНЕСКО в Украйна за 2023 година включва осем обекта - седем културни и един естествен. В него са Киево-Печорската лавра, катедралата „ Св. София “ в Киев и околните отшелнически здания от XVIII век, ансамбълът на историческия център на Лвов, дървените църкви в карпатския район, буковите гори на Карпатите и др. Историческият център на Одеса през 2023 година е включен в листата на международното завещание в заплаха. Освен това към 2023 година общо още 16 обекта на територията на Украйна са измежду претендентите за включване в Списъка на международното завещание.

Войната в Украйна е нанесла вреди за 2,4 милиарда евро на наследството на страната и на културния й бранш и е съдействала за 13,9 милиарда евро неосъществени доходи в развлекателния бранш, изкуството и туризма, оповестиха в това време от ЮНЕСКО, представени от Агенция Франс Прес.

Общо 248 монумента са повредени и разрушени, изключително в източната част на страната, сочат данните, огласени по време на визитата на Азуле в Украйна.

Руското настъпление е предизвикало съсипия и разпад на части от стопанската система, свързани с културата, измежду които " туризъм, изкуства, спортове, развлечения, културна промишленост, културно обучение ", с общи загуби близо 14 милиарда евро.

Азуле съобщи, че ЮНЕСКО ще поддържа украинските управляващи в създаването на народен проект за възобновяване на културния бранш. Според нея Украйна се нуждае от 6,4 милиарда евро за възобновяване на културата.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР