Генералният директор на Световната здравна организация (СЗО) Тедрос Аданом Гебрейесус

...
Генералният директор на Световната здравна организация (СЗО) Тедрос Аданом Гебрейесус
Коментари Харесай

СЗО: Има 7-8 водещи кандидата за ваксина срещу коронавируса

Генералният шеф на Световната здравна организация (СЗО) Тедрос Аданом Гебрейесус съобщи в понеделник, че има седем-осем водещи претендента за ваксина за новия ковид и работата по тях е ускорена, съобщи Асошиейтед прес.

На видеобрифинг на Икономическия и обществен съвет на Организация на обединените нации Гебрейесус сподели, че преди два месеца се е считало, че произвеждането на ваксина за новия ковид ще отнеме 12 до 18 месеца, написа Българска телеграфна агенция. По думите му усилието е ускорено благодарение на сумата от 7,4 милиарда евро, които бяха обещани преди седмица от водачите на 40 страни, организации и банки за проучвания, лекуване и проби.

Според него тази сума няма да бъде задоволителна и ще бъдат нужни още средства както за производството на ваксина, по този начин и за произвеждането на задоволително бройки за всички.

" Имаме положителни претенденти в този момент ", сподели Гебрейесус. " Водещите са седем-осем, само че имаме над 100 претендента ", уточни генералният шеф на СЗО. " Фокусираме се върху няколко претендента, които може да донесат по-добри резултати и ускоряваме претендентите с по-добър капацитет ", добави той без да ги посочва.

Генералният шеф на СЗО осведоми, че има и консорциум от над 400 учени, които вземат участие в развиването на ваксина и диагностика. Гебрейесус акцентира, че новият ковид е " доста инфектиран " и го назова " палач " поради над четирите милиона инфектирани по света и близо 275 000 смъртни случая.

Генералният шеф на СЗО сподели, че пандемията е дала на света " мъчителен урок ", изключително за това какъв брой значими са мощните национални и районни здравни системи. " А по отношение на днешните трендове, над пет милиарда души няма да имат достъп до тези съществени услуги до 2030 година ", означи той. " Светът харчи към 7,5 трилиона $ за опазване на здравето всяка година, съвсем 10 % от международния БВП, само че най-хубавите вложения са в поддържането на здравето и в предварителната защита ", уточни генералният шеф на СЗО.

Генералният шеф на Международната организация на труда Гай Райдър сподели, че 305 милиона работни места на цялостен работен ден ще бъдат изгубени по света през второто тримесечие на годината, което завършва на 30 юни. За съпоставяне той уточни, че незабавно след финансовата рецесия през 2008-2009 година са били изгубени единствено 22 милиона работни места. По думите на Райдър постоянно се не помни, че 60 % от международната работна мощ от 3,3 милиарда души работят в сивата стопанска система, като по-голямата част от тях са дами. По думите му през първия месец от пандемията тези хора са изгубили приблизително 60 % от приходите си от работа, а в това време са съсредоточени в страни с нищожни запаси и слаби обществени системи.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР