Генералният директор на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) Рафаел

...
Генералният директор на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) Рафаел
Коментари Харесай

МААЕ насърчава Япония за среща на върха със Северна Корея

Генералният шеф на Международната организация за атомна сила (МААЕ) Рафаел Гроси поддържа устрема на Япония да организира договаряния на върха със Северна Корея даже в случай че в началото не бъде обсъждано трупането на нуклеарни сили на Пхенян, оповестява " Ройтерс ".

Министър-председателят на Япония Фумио Кишида съобщи, че желае да организира диалози със севернокорейския водач Ким Чен-ун " без никакви предварителни условия " и персонално следи напъните за осъществяване на първата такава среща на водачите от 20 години насам. В необичаен отговор предишния месец сестрата на Ким, която служи в ръководещата Работническа партия, уточни, че Кишида може един ден да посети Пхенян.

Въпреки че МААЕ няма достъп до Северна Корея, откогато Пхенян изгони нейните инспектори през 2009 година, неведнъж е изразявала угриженост по отношение на нуклеарния прогрес и възходящия нуклеарен боеприпас на страната.

Запитан дали ще поддържа договарянията на Япония със Северна Корея даже в случай че въпросът за разпространяването на нуклеарни оръжия не бъде разискван, шефът на МААЕ Рафаел Гроси отвърна: " Много е значимо да поемем ангажимент. Относно изискванията на този разговор не бих претендирал да споделям на премиера Кишида какво да прави. Но ангажирането е наложително ".

" Всеки политически разговор има време, формати и последователности, които може да съществуват. Липсата на диалог не е добра концепция ", безапелационен бе той.

Желанието на Кишида да организира диалози с Ким е концентрирано върху опита му да обезпечи връщането на жители, отвлечени от Северна Корея преди десетилетия.

По време на пътуването си в Япония Гроси ще беседва с Кишида и ще посети разрушената нуклеарна централа във Фукушима, където МААЕ спомага при наблюдението на изпускането на пречистени отпадъчни води в океана.

Изпускането, което стартира през август, беше подложено на критика от някои локални поданици и докара до възбрана от страна на Китай и Русия на японските морски блага заради опасения за сигурността.

Гроси уточни, че отговорът на Китай е " политическо решение ", защото самостоятелните проучвания на МААЕ са посочили, че изпускането е безвредно.

По-късно тази година той възнамерява да посети Пекин за първи път от началото на изпускането на водата и означи, че е отворен за разискване на настояването на Китай за усилване на мониторинга на процедурата.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР