Генералният директор на Българското национално радио Светослав Костов определя ситуацията

...
Генералният директор на Българското национално радио Светослав Костов определя ситуацията
Коментари Харесай

Шефът на БНР: Под никаква форма не съм упражнявал контрол върху свободата на словото в радиото

Генералният шеф на Българското национално радио Светослав Костов дефинира обстановката в радиото като тревожна. В отворено писмо той отбелязва, че медията е подложена на офанзива, която основава условия за опълчване на хората в нея и уронва престижа ѝ.

Светослав Костов написа още, че тази обстановка е довела до това няколко индивида да изпозлват Съвета за електронни медии за проводник на персонални ползи, клюки и недоказани изказвания.

Генералният шеф на БНР отхвърля под каквато и да е форма да е упражнявал надзор върху свободата на словото в радиото. Той декларира и че няма да отстъпи от волята за промени в медията, защото, по думите му, от дълго време има потребност от тях. И добавя, че ще потърси отговорност в съда на всички, които са се упражнявали през последните дни върху името, достолепието и професионалните му качества.

Ето и целия текст на писмото:

"Свидетели сме на тревожна обстановка в Радиото. То е подложено на офанзива, която основава условия за опълчване на хората в БНР и уронва престижа на една авторитетна медия. А БНР е най-авторитетната медия в България. Тази обстановка докара до това няколко индивида да употребяват един почитан от мен орган – Съвета за електронни медии, за проводник на персонални ползи, клюки и недоказани изказвания.

Няма да разреша 20 години кариера в медиите, в която нееднократно съм доказвал професионалните си качества, да бъде опетнена от група хора и няколко медии.

Тук е моментът да обърна внимание върху така наречен "цензура " в Програма "Хоризонт " Категорично декларирам, че под никаква форма не съм упражнявал надзор върху словото и общественото другарство. Доказателство за това е програмното наличие през последните дни.

Наясно съм, че всяко предпочитание за смяна на статуквото ще среща мощна опозиция. Абсолютно съм уверен в правотата си. Не сме отстъпили от волята си за промени, тъй като от дълго време има потребност от тях. Това желаят и близо 1300 чиновници, работещи всеки ден, безрезервно, за Радиото.

Ще потърся отговорност в съда на всички, които се упражняваха през последните дни върху моето име, достолепие и професионални качества.

Ще направя всичко допустимо да запазя независимостта, свободата на изложение на мнение и доверието към публичната отговорност, която носят публицистите в Българското национално радио.

Вярвам във всички работещи в БНР, имам вяра в екипа, сигурен съм, че ще излезем по-силни от тази рецесия.

Радиа доста, БНР е едно! "

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР