Генералния секретар на ООН Антониу Гутериш настоя за специално данъчно

...
Генералния секретар на ООН Антониу Гутериш настоя за специално данъчно
Коментари Харесай

Антониу Гутериш: Обложете с още данъци печалбите на енергийните фирми

Генералния секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш настоя за особено данъчно облагане на петролните и газовите компании

Той сподели, че е "неморално " за тези компании да печелят от рецесията, съобщи Би Би Си, представен от.

Думите му идват в миг, когато увеличените цени на енергийните първични материали поради войната в Украйна доведоха облагите на тази промишленост до нови висоти. Общо четири от най-големите енергийни компании – "Ексън " (Exxon), "Шеврон " (Chevron), "Шел " (Shell) и "Тотал " (TotalEnergies), са спечелили съвсем $51 милиарда през второто тримесечие на 2022 година, което е съвсем почти два пъти повече спрямо интервала преди година.

"Тази грозна лакомия санкционира най-бедните и най-уязвими хора, като унищожава единствения ни общ дом ", сподели Гутериш.

"Настоявам държавните управления да таксуват тези несъразмерни облаги и да употребяват парите за поддръжка на най-уязвимите хора в тези сложни времена. "

Гутериш предизвести, че високите енергийни цени ще имат широкообхватни последици за семейства и държавни управления.

"Много разрастващи се страни, затъващи в задължения без достъп до финансиране, до момента в който се борят за възобновяване от пандемията от Covid-19, могат да се окажат на ръба ", сподели той и добави:

"Вече виждаме предупредителни сигнали за вълна от стопански, обществени и политически катаклизми, която няма да остави незасегната страна ".
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР