Генерал-майор Явор Матеев, командир на Съвместното командване на специалните операции,

...
Генерал-майор Явор Матеев, командир на Съвместното командване на специалните операции,
Коментари Харесай

Ген.-майор Явор Матеев: Една актическа група за специални операции е в готовност за отговор на съвременните рискове и заплахи

Генерал-майор Явор Матеев, пълководец на Съвместното командване на специфичните интервенции, в изявление за предаването " Това е България “ на Радио " Фокус “

" Парашутната тайфа реализира стратегическа победа, която обезпечава настъплението на армията ни към Куманово и Скопие ". Техните приемници, Специалните сили и преди започването на актуалната войната, и сега, и за в бъдеще постоянно ще поддържат в нужната степен бойната си подготвеност ", споделя командирът на Съвместното командване на специфичните интервенции "

" Това е България “ продължава с Празника на парашутната тайфа. На 18 октомври означаваме Бойния празник на парашутиста и на специфичните сили в чест на огромната победа на Парашутната тайфа през Втората международна война. Как е постигнала тази победа, какво стои зад героичния героизъм на Парашутната тайфа и по какъв начин се оправят през днешния ден наследниците й? Разговаряме с генерал-майор Явор Матеев – пълководец на взаимното командване на специфичните интервенции. Здравейте.


Здравейте.

И да ви честитим, разбра се, бойния празник 18 октомври. На този ден Парашутната тайфа приключва храбър героизъм. Тя е изпратена да води война там, където не е присъщо за парашутна тайфа, само че все пак се оправя, въпреки че губи голяма част от своя състав. Как е реализирана тази победа, и по какъв начин през днешния ден вие, наследниците на Парашутната тайфа, отвоювате своите победи ?



Ако би трябвало да безусловно точни, днешният ден е Ден на военния парашутист от Българската войска. Така е предан със заповед на министъра на защитата от 1994 година. Но този ден се отбелязва и най-много с поклонение към всички тези жертви, за които вие говорихте от самата борба, в действителност от идната година – 1945 година, годишно на тази дата се отдава респект на починалите парашутисти. Парашутисти, както вие отбелязахте, които губят живота си в първото бойно стълкновение за основаната единствено година по-рано Парашутна тайфа. С огромен подвиг и мъжество Парашутната тайфа нападна хребета, височинката Сражин в днешна Република Северна Македония като част от състава на Първа българска войска, която към този момент взе участие в Втората международна война на страната на антихитлеристката коалиция. Много права сте като отбелязвате, че по принцип такава задача не е била присъща формирование, което се е готвило да прави и десанти, и диверсии, и други характерни задания най-много в тила на съперника. Но такова е било времето, по този начин са решили тогавашните командири на армията, по този начин са употребявали Парашутната тайфа. Фактът, че не е имало и сериозна или никаква артилерийска или въздушна поддръжка Парашутната тайфа със стрелковото въоръжение, което е имало, а то е било главно леко стрелково въоръжение, съумява да извърши тази задача, само че както вие казахте, с доста съотносимо към числения състав жертви. Трябва да ви кажа, че тази победа не е реализирана по никакъв начин елементарно. Първоначално рано сутринта на зазоряване първата офанзива, в която в действителност губят живота си няколко десетки парашутисти, е несполучлива, и при втората офанзива денем парашутистите съумяват да изпълнят задачата и да завладяват височината. Това е една стратегическа победа, която дава опция за нахлуване на Българската войска към Куманово и Скопие, и в действителност, е предпоставката за по-нататъшното сполучливо нахлуване на нашата войска.

Едно нещо е несъмнено – вие като наследници на Парашутната тайфа през днешния ден краткотрайните специфични сили, отново изпълнявате задания там, където другите не могат. Този въпрос за какво Парашутната тайфа е изпратена да извършва несвойствени задания стои и през днешния ден с цялостна мощ пред вас. Нали по този начин?

Аз като пълководец ще ви кажа, че всяко едно формирование без значение дали е специфични сили или е различен тип жанр армия и така нататък, би трябвало да бъде употребявано главно по тези задания и задачи, за които се готви. Така че не съм последовател на това формированията да бъдат употребени за задания, за които не водят характерна и целенасочена подготовка. Друг е въпросът, че тогава, в случай че се върнем отново на първия ви въпрос, може би е имало някакъв политически моменти при взимането на това решение, тъй като това е било най-тежкото направление на фронта, върху ние сме имали авансово разследваща информация, че там са елитните елементи, мощно укрепен регион. Смятало се е, че Парашутната тайфа е допустимо да не води война, едни командири са считали, че е допустимо Парашутната тайфа да не води война по този начин уверено против вчерашните си учители, тъй като не е загадка, че дружината е готвена в началото в Германия в тогавашното Парашутно-десантно учебно заведение на немската войска. Други пък са считали, че тъкмо тъй като е готвена там, да бъде хвърлена на най-важното направление, невзимайки тъкмо под поради специфичността на подготовката на тази тайфа. Но отново споделям, по този начин или другояче тя е изпълнила задачата сполучливо, въпросът е на каква цена. Но героизмът на мъжете от Парашутната тайфа не предстои на никакво подозрение. Напротив, реверанс и възторженостти за това, което са създали. А през днешния ден съм последовател всеки да извършва задания в границите на неговите съществени функционалности там, закъдето е най-подготвен. 

За какво се готвите в този момент в провокациите, в които се намираме през днешния ден, в изискванията на война, която се води напълно покрай България? Как се трансформираха целите ви?

Специалните сили и при преди започването на тази война, и сега, а за близко бъдеще постоянно ще поддържат в нужната степен на подготвеност всички тези формирования, които са заповядани в сходство с разнообразни заповеди. Било то като част от компонентното командване на силите за специфични интервенции, за силите на отговор на НАТО, годишно ние имаме цяла тактическа група за специфични интервенции, която стои в избрана степен на подготвеност, било формирования, които са за противопоставяне на терористични офанзиви, било като част от силите за неотложно деяние на страната, било като ежедневна подготовка за осъществяване на задачи и интервенции зад граница. А другояче, трите съществени задачи, по които се готвят специфичните сили, те са такива, каквито са и в страните от НАТО – това са особено разузнаване, директни дейности и военно подкрепяне. Разбира се, в сходство със Закона за защитата и въоръжените сили, ние имаме и по този начин и спомагателна задача на наша територия, тя е противопоставяне на тероризма и заканите, произлизащи от тероризма. Естествено, тези задачи, в границите на тези задачи могат да се извършват разнообразни задания, за които специфичните сили всекидневно се готвят. Разбира се, всяка една война, всеки един боен спор на нас ни дава доста информация, дават ни доста образци, могат да се научат доста уроци. И от предходните спорове, и от тази война ние се опитваме да извлечем като поучения най-важното, обвързвано със актуалното потребление на специфичните сили. Най-важното по отношение на това по какъв начин специфичните сили организират своите интервенции и да бъдем оптимално гъвкави, новаторски и адаптивни. И надлежно да се стремим да се променяме и да слагаме такива детайли в нашата подготовка, които да са съизмерими със актуалните опасности и закани.

Известно е, че вие можете доста и сте обучавани за всевъзможни задания. Много се приказва за това, че специфичните сили би трябвало да вземат участие в задачата по защита на границата, защото има мигрантски напън. Правите ли го?

Вижте, ние освен можем, вие доста добре знаете, че в предишни години за дълги интервали ние участвахме в защитата на нашата граница. В продължение може би на близо 2 години с малко спирания ние изпълнявахме характерни задания. Една от нашите съществени задачи, на  две от нашите съществени задачи, изпълнявахме характерни задания до приграничната полоса, и бих споделил с извънреден триумф, което беше неведнъж подчертавано и от нашето военно и политическо управление в Министерство на защитата, държавното управление на страната, по този начин и от нашите сътрудници от Европейския съюз. Аз считам, че защитата на границата на територията на страната, на границата, от която се влиза в страната, в действителност е от първостепенно значение за обезпечаване на териториалния суверенитет на Република България в спокойно време, по този начин, както приказваме и за подсигуряването и на въздушни суверенитет.

Какви са провокациите при задачата в защитата на границата, с която се сблъскаха всекидневно военнослужещите от специфичните сили?

Предизвикателствата са доста и най-различни. Трябва да ви кажа, че към всеки един случай би трябвало да се подхожда самостоятелно и гъвкаво, само че с една с една-единствена задача: да се резервира здравето на персоналния състав и да не се допусне, най-малко когато ние сме изпълнявали задачата, и да не се допусне незаконно нахлуване на мигранти на територията на Република България. Тук въпросът, тъй като чувствам задачата на вашия въпрос, тук е въпросът по кое време и по какъв начин военното и политическо управление на Министерство на защитата ще преценяват за належащо категорично специфичните сили да бъдат изпратени за осъществяване на такива задания. Да, факт е, че сега ние не изпълняваме такива задания, факт е, че имаме подготвеност за такива задания, и е безспорен факт, че преценката за това дали има нужда специфичните сили и воля да извършват такива задания е на военното и политическо управление на Министерство на защитата.

Така е, несъмнено. Във връзка със усилването на Източния фланг на НАТО и бойната подготвеност – усилиха ли се взаимните военни учения със специфичните елементи на други натовски страни?

Аз бих споделил, че военните учения са планувани много интензивно. Вие знаете, че планировката се прави както в кратковременен, по този начин и в дълготраен аспект. Мога да ви кажа, че тук ние вървим по една одобрена, и отново наблягам, доста интензивна стратегия. Обученията вървят и националните, и двустранните, и многостранните интернационалните такива много интензивно. Но значимото при тях сюжетът на самите учения, изпълняваните задания да бъдат съобразени и с това, което се случва към нас, тъй че ние да можем да бъдем оптимално готови и съответни за реакция на актуалната конюнктура. Разбира се, че в подтекста на това, което ме питате, се правят доста дейности, свързани със доста повишение на бдителността и на готовността, наблягам, не привеждане в някаква друга степен на бойна подготвеност, а повишение на бдителността и готовността с разнообразни дейности. Пак споделям, спецификата на подготовката е ориентирана към това, което се случва към нас. И в подтекста на това би трябвало да ви кажа, че не е загадка, в НАТО се прави обмисляне, ново обмисляне, нов модел на отбрана на силите. Виждате и през днешния ден на територията на Република България ще има гала за формалното начало на батальонна бойна група. Мога да ви кажа, че такива дейности се правят и в региона на специфичните сили. Скоро ще бъде деен нов модел за веригата за командване, ръководство и деяние на всички специфични интервенции на НАТО, където ние ще имаме не по-малко отговорности от тези, които имаме, дори бих споделил доста по-големи отговорности от тези, които имаме все още с годишното дежурство, за което към този момент загатнах, като част от компонентното командване за специфични интервенции на силите за отговор на НАТО.

Тъй като за момента няма директна опасност към България, това е мнението на държавните органи все още, само че имаме ли такава група в специфичните сили, която да е подготвена във всеки един миг, във всяка една секунда да реагира при терористична опасност, нуклеарна опасност или опасност от някакъв различен вид?

Свързано с отговора на първия ви въпрос, всички тези типове готовности, за които ние поддържаме формирования, мога да ви кажа, че от специфичните сили без значение за коя от тези готовности или наряди, мога да ви кажа, че специфичните сили има дежурни сили и средства, които могат да реагират в границите на един час и да бъдат подготвени за изпращане за деяние във всяка една точка на страната. Имаме формирования, които са на 6-часова подготвеност по-късно, на по-голяма подготвеност и така нататък А при положение на прекосяване в друго състояние, при друга опасност, специфичните сили като цяло в цялостния си персонален състав могат да преминат в доста по-висока степен на подготвеност. Но на вашия въпрос – имаме такива формирования, които в границите на един час могат да извършват задания.

Остава всички да си пожелаем нека в никакъв случай не се постанова да работят в такава обстановка.

Ние постоянно, аз съм споделил, ние постоянно би трябвало да се готвим оптимално за войната, тъй като ние сме бойците на България, само че с една-единствена цел – да бъдем толкоз положителни, че да има мир. Така че това е в подтекста, в благозвучие с думите, които вие казвате. Дай Боже, да има мир и да е спокойно. Но това не значи да отслабва нашата подготвеност и нашата подготовка.

Бъдете здрави, триумф ви пожелаваме! Благодаря за изявлението и прекрасен празник!

Благодаря и на вас. Честит празник на всички ветерани и сегашни мъже и дами от специфичните сили на Българската войска, на техните фамилии и прекрасен ден на българските жители!

Евелина БРАНИМИРОВА 

 
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР