Генерал Жуков е един от най-известните и успешни руски генерали

...
Генерал Жуков е един от най-известните и успешни руски генерали
Коментари Харесай

Кой е генерал Жуков?

Генерал Жуков е един от най-известните и сполучливи съветски генерали от Втората международна война. Той дава отговор и довежда до сполучлив край за отбраната на Москва, борбата за Сталинград и Ленинград и съумява да отблъсне германците. Участва също по този начин в Битката за Берлин.

Ранна кариера на военачалник Жуков

Като млад стартира работа като чирак при един кожар и приключва сполучливо. В това време обаче избухва Първата международна война и той е мобилизиран на фронта. След Октомврийската гражданска война през 1917 година става член на Болшевишката партия и се причислява към Червената войска. Отличава се със своята смелост и стратегическо мислене, потушава протести и пораства в ранговете на новосформираната войска.

Далечен Изток

Генерал Жуков съумява да избегне Голямата чистка, с която Сталин прочиства най-близкото си обграждане и бива изпратен в Монголия да командва Първата руска монголска войска през 1938 година Основната му задача е да пази от японско нахлуване по продължение на монголско-манджурската граница, печелейки борби и отблъсквайки японците. За умелата си военна тактичност и голям брой триумфи е награден от Сталин с орден Герой на Съветския съюз.

Втора международна война

В началото на Втората международна война Жуков служи като доверено лице на Сталин. След като нацистите нахлуват в Съветския съюз обаче, генералът дава препоръки, които не се харесват на диктатора и той лишава част от привилегиите му. С времето обаче се потвърждава правотата на генерала. Така да вземем за пример военачалник Жуков поучава Сталин да изостави Киев, което естествено не се приема. При рухването на града са пленени 600 000 бойци.

Първото предопределение по време на Втората международна война е в отбрана на Москва. За да отбрани града той извиква на помощ войски, ситуирани в Далечния изток. Благодарение на тях той освен съумява да удържи обсадата, само че и отблъсква немските войски.

Това му носи нова купа – заместител главнокомандващ и отпътува за Сталинград, където възнамерява интервенция Уран.

Сталинград и Ленинград

 Генерал Жуков? Снимка: RIA Novosti archive

Обсадата на Сталинград продължава от юли 1942 година до февруари 1943 година, а борбата за града е една от най-известните в историята на цялата Втора международна война.

Операция Уран, с която немците са отблъснати, е създадена за да обкръжи немската 6-та войска и стартира на 19 ноември 1942 година Съветските сили атакуват немските бойци на север и юг от града, а до 2 февруари към този момент са съумели да обкръжат цялата войска. Немците се предават, а руските бойци обръщат в контраофанзива.

След като Сталинград е свободен, военачалник Жуков управлява Операция Искра, която му открива пътя към обсадения Ленинград. След успеха му там той е създаден в чин маршал и се връща в столицата, с цел да поучава основно командването в оставащите борби.

След войната

След привършване на Втората международна война военачалник Жуков е подложен да командва руската окупационна зона в Германия. Поради известността му Сталин се усеща заплашен от него и бързо го връща назад в Съветския съюз, където го изпраща в Одеса.

След гибелта на Сталин той се връща за малко в ръководството като заместител боен министър. По-късно обаче след спор с тогавашния водач Хрушчов, той е изключен от Централния комитет на Комунистическата партия и от министерството и остава в това състояние дълги години.

Наследството на военачалник Жуков

Генерал Жуков е един от най-изтъкнатите военни водачи и стратези на Втората международна война и извънредно харесван от съветския народ. Той печели редица медали и награди както в родната си страна, по този начин и в чужбина. През 1969 година съумява да разгласява и своята автобиография Спомени и размишления. Умира през 1974 година от инсулт на 77 годишна възраст.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР