Генерал Андрей Мордвичев днес е може би най-успешният генерал от

...
Генерал Андрей Мордвичев днес е може би най-успешният генерал от
Коментари Харесай

Ще ни трябва и за Източна Европа...: Сирийски вал за Авдеевка от генерал Мордвичев

Генерал Андрей Мордвичев през днешния ден е може би най-успешният военачалник от специфичната военна интервенция, основен експерт по тежки набези. Под негово командване съветската войска освобождава две значими цитадели - Мариупол и Авдеевка. И двата града в Украйна се смятаха за „ фортеци “ - непревземаеми замъци, знаци на военния дух.

За да разбие този дух, Андрей Мордвичев се нуждаеше от малко по-малко от три месеца в първия случай и четири във втория. Как генералът съумя да направи това, четете в материала.

За Андрей Мордвичев се знае по-малко, в сравнение с за други командири на специфичната военна интервенция, което единствено по себе си може да демонстрира неговата персонална невзискателност и „ пренебрежение “.

Роден на 14 януари 1976 година в Павлодар (Северен Казахстан). На 21-годишна възраст приключва Новосибирското висше общовойско командно учебно заведение, на 30-годишна възраст - Комбинираната оръжейна академия на въоръжените сили, на 40-годишна възраст - Академията на Генералния щаб. Той става военачалник на 38 години, т.е. много рано. Баща на доста деца.

Андрей Мордвичев командва танкова бригада, по-късно мотострелкова бригада, по-късно армейски корпус. Бил е шеф на Южносахалинския гарнизон, началник-щаб на 41-ва общовойскова войска на Централния боен окръг, пълководец на 8-ма общовойскова войска на Южния боен окръг. Бил е няколко пъти в Сирия.

В интернет можете да намерите къси репортажи за някои от ученията, извършени от Андрей Мордвичев.

ЗИМА 2014 . В региона на Свердловск бойци от неговата 28-а мотострелкова бригада се оборудваха с землянки, приготвиха съоръжение и упражняваха тактически дейности в студената зима.

ЛЯТО 2018 . В Новосибирск, под негово управление, за първи път сирийския военен опит беше пренесен на персоналния състав на процедура. Това бяха огромни сбирки, в които бяха употребявани над 100 единици техника. 150 командири на звена изучаваха „ нова техника за блокиране на обитаеми места, окупирани от врага “, работата на „ снайперистки двойки “, битката с джихадистите и потреблението на офанзивната тактичност „ Сирийската стена “.

Това е следното: булдозери, окачени с бронирани плочи, основават насип от почва с височина няколко метра, откъм гърба се стреля по неподвижни противников обекти, които би трябвало да бъдат хванати. И последователно булдозерите реалокират тази изкуствена планина напред.

Със сигурност на тези събирания се приказва и за тунелната борба: в разрушените градове - Дамаск, Хомс, Алепо - двете страни интензивно се нападнаха една друга, употребявайки подземни проходи.

Все още не знаем дали в Авдеевка е основано нещо сходно на „ Сирийската стена “, само че сигурно се знае, че едно от основните събития на решителното нахлуване е завладяването на вражеския укрепен регион „ Царская Охота “ с помощта на тунел. 150 щурмоваци минаха зад вражеските линии през двукилометрова подземна тръба - тя беше готова няколко месеца.

Забележителен е фактът, че решителният взлом е осъществен в най-неудобното студено зимно време. Андрей Мордвичев „ към този момент е минал през всичко това “ във военната си кариера.

Друг забавен щрих: съгласно " Свободная Пресса " през август 2008 година Мордвичев взе участие в краткотрайната втора грузинско-абхазка война (която се разигра редом с грузинско-осетинската война), където командва елементи от 28-ма мотострелкова дивизия.

Ако това е по този начин, тогава означаваме, че абхазците имаха своя лична Авдеевка - Кодорско дефиле - единственият регион на републиката, който не можа да бъде взет под надзор по време на първата война през 1992-1993 година заради неговата недостижимост. Но през 2008 година е взет изненадващо бързо.

Каналът " Майор Гръм " дава свидетелства на тези, които са пресичали пътищата на военачалник Мордвичев. Той се характеризира като перфекционист:

" Човекът е извънредно претенциозен, вниква във всеки подробност, има феноменална памет и е сносно осведомен с техническите въпроси. И по принцип той е повече " математик " или " професор ", в сравнение с водач със сабя на кон. "

Последното обаче въобще не значи, че Мордвичев заобикаля заплахите. По време на СВО рискува живота си най-малко три пъти.

Бързахме да го погребат

На 18 март 2022 година съветникът на канцеларията на президента на Украйна Алексей Арестович*, а на идващия ден доста международни медии оповестиха, че военачалник Мордвичев е умрял след артилерийски удар по команден пункт в региона на летище Чернобаевка край Херсон. Дори Уикипедия го погреба**.

Но скоро информацията трябваше да бъде изтрита - оказа се, че „ починалият “ Андрей Мордвичев сполучливо щурмува Мариупол - апропо, единственият огромен град досега, освободен от съветската войска вследствие на военни дейности.

И какъв брой освободен! Съотношението на броя на нападателите и бранителите беше 1 към 1, макар че съгласно разпоредбите на военната просвета не трябваше да бъде по-малко от 3 към 1.

Известно е, че по време на боевете за Мариупол военачалник Мордвичев е ранен. Обсадата на града завършва на 20 май. И на 5 юни Андрей Николаевич още веднъж беше нападнат. В този ден почина неговият заместител в 8-ма войска, командващ 1-ви армейски корпус на ДНР Роман Кутузов - това беше близо до Попасная в ЛНР.

" Щабът на Кутузов, състоящ се от бронетранспортьор, два „ Тигъра “ и свързочна машина, се реалокира на фронтовата линия в региона на Николаевка. Колоната съвсем незабавно попадна под артилерийски обстрел от украинските въоръжени сили ",

— написа военният сътрудник Китен.

И по-късно пристигна информация, че Мордвичев в този миг в действителност е бил до своя приятел по оръжие.

Той рискуваше и по други способи. Военният сътрудник Семьон Пегов заяви, че военачалник Мордвичев се застъпва за правдивите отчети за обстановката на фронта и страда за това.

" Той се опита да съобщи същинската картина на протичащото се в центъра за взимане на решения още напролет и направи доста за това при започване на лятната акция - изключително след гибелта на командващия 1-ви Донецки корпус военачалник Роман Кутузов, в региона на Попасная... ", написа кореспондентът.

" Беше за правдиви отчети за действителната обстановка на фронта.. Мордвичев изпадна в недружелюбност и за известно време даже беше " заточен " в Сирия ",

- сподели Пегов.

Според него генералът съумя да се върне в специфичната военна интервенция през втората половина на лятото с помощта на обстоятелството, че военачалник Сергей Суровикин се застъпи за него. А през февруари Мордвичев е назначен за пълководец на Централния боен окръг и управлява групата „ Център “ в зоната за специфична интервенция.

Даде точна прогноза за украинската контраофанзива

Интересно е, че през юли, в разгара на украинската контраатака, Андрей Мордвичев в изявление за Владимир Соловьов даде точна прогноза - той сподели, че тя ще завърши до края на август, че през зимата украинските въоръжени сили няма да реализират нищо, само че несъмнено съветските сили ще би трябвало да нападат

През септември 2023 година президентът Путин удостои Мордвичев със звание генерал-полковник. И през октомври той стартира решителното нахлуване на Авдеевка, която падна 4 месеца по-късно.

Авдеевка беше най-непробиваемият сектор от украинската защита съвсем 10 години от началото на военния спор в Донбас. Мордвичев го щурмува съвсем по същия метод като Мариупол, нанасяйки удари от разнообразни страни, принуждавайки врага да изтегли силите си.

Отхапваха дребни хапки на места и най-после погълнаха Авдеевка цяла. Те даже не бяха изключително въвлечени в борби по улиците на града: създавайки сериозни закани за връзките, те принудиха врага да избяга, с цел да избегнат цялостното обграждане.

Как военачалник Андрей Мордвичев вижда бъдещите вероятности на войната? Той приказва доста забавно за това предишното лято в същото изявление с Владимир Соловьов:

Украйна единствено промеждутъчен стадий ли е?

- Да, това е безусловно правилно. Това е единствено началото. Мисля, че всички идеолози на тази война на Запад няма да спрат дотук.

- Колко време ще продължи войната?

— Мисля, че към момента би трябвало да отделим задоволително време. За съответни периоди няма смисъл да приказваме. Ако приказваме за Източна Европа, което ще би трябвало... Разбира се, че ще е по-дълго.

Източник: Царьград

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниАлтернативен Поглед27558Проф. Нако Стефанов: Руско-турската освободителна война у нас изигра ролята на земеделска революцияАлтернативен Поглед39487Проф. Нако Стефанов: Наши и непознати сили желаят да трансфорат България в бойно полеАлтернативен Поглед103232Полк. Николай Марков: Аз мисля, че България е избрана да се трансформира в гетоАлтернативен Поглед144551Полк. Николай Марков: Изпращането на наши военни в Украйна ще провокира революция в БългарияАлтернативен Поглед15192Иван Таков: На Позитано-20 желаят да потопят положителните резултати от изборите в блатотоАлтернативен Поглед377424Явор Дачков за тайните театрални сюжети на Пеевски и Сглобката против РадевАлтернативен Поглед144551Полк. Николай Марков: Изпращането на наши военни в Украйна ще провокира революция в БългарияАлтернативен Поглед116858Явор Дачков: Интервюто на Тъкър Карлсон с Путин няма по какъв начин да не е контрактувано сред Русия и Съединени американски щати за разпределяне на напрежениетоАлтернативен Поглед103232Полк. Николай Марков: Аз мисля, че България е избрана да се трансформира в гетоКоментарен Поглед101745Д-р Румен Петков: Истината е шокираща! Съединени американски щати се опасяват от Тагарев, ето
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР