ГД Гражданска въздухоплавателна администрация разглежда проект на инвестиционен план за

...
ГД Гражданска въздухоплавателна администрация разглежда проект на инвестиционен план за
Коментари Харесай

Частно летище може да се появи в София

ГД " Гражданска въздухоплавателна администрация " преглежда план на капиталов проект за създаване на частно летище в границите на София, излиза наяве от изявление на министъра на превоза, осведомителните технологии и известията Росен Желязков, представено от ведомствения пресцентър. От него не излиза наяве кой е вложителят и какви ще бъдат останалите параметри.

Министърът даде брифинг в отговор на настояването на Българска социалистическа партия за прекъсване на процедурата за концесиониране на летище София.

" Относно изказванието за възбраната за развиване на друго летище в радиус от 100 км от летище София, министърът изясни, че в процедурата е заложен ангажимент на страната да не построява или дава на концесия друго държавно летище. Това не значи, че е заложено ограничаване за построяването на летища с частни вложения. Като образец министърът уточни, че сега Групово дело " Гражданска въздухоплавателна администрация " преглежда план на капиталов проект за създаване на частно летище в границите на София и в случай че генералният проект дава отговор на условията на закона, тази самодейност ще бъде утвърдена и ще започва построяването ", излиза наяве от известието.

Министърът съобщи още, че поисканото от Българска социалистическа партия прекъсване на процедурата за концесиониране на летище София не е планувано в Закона за концесиите и няма правно съображение.

 Кой желае да вземе на концесия летище София?
Кой желае да е новият собственик на летище София?

Един формален претендент и още няколко компании с интерес към аерогарата

" Това, за което сътрудниците от Българска социалистическа партия упорстват, Европейската комисия да ревизира концесионния контракт за съществуване на държавна помощ, е заложено в документите, само че на по-късен стадий когато има избран концесионер, който печели процедурата и преди влизане на контракта в действие. Това се прави за комисията да се запознае с съответните условия на офертите и избора на концесионер, тъй че Европейска комисия да има съображение да се произнесе по съответни параметри, които са препоръчани по договорката, а не параметри по план ", сподели още министър Желязков.

Оферти за летище София се събират до 5 февруари. Първоначалното концесионно заплащане е 550 млн. лева без Данък добавена стойност. Годишната концесионна такса ще бъде равна на по-голямото от двете: или не по-малко от 15 млн. лева или сумата, избрана като минимум 10 % от всички доходи от обекта на концесия. Тези 15 млн. лева и 10% са минимума, защото претендентите за концесията ще бъдат оценени въз основата на техните оферти. " Очакваме годишното концесионно заплащане да е в още по-високи размери от заложените суми ", споделят от ведомството.

Минималните вложения в обекта са в размер на 600 млн. евро за периода на концесията. Задължителна инвестиция е построяването на нов Терминал 3 до 10-та година от началото на контракта, както и строителство на нова писта, в случай че изследването на трафика до петата година покаже нужда от такава.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР