Газпром разкри кражба от Украйна на газ за Молдова. Киев

...
Газпром разкри кражба от Украйна на газ за Молдова. Киев
Коментари Харесай

Украйна притиска Русия да затвори газовия кран

" Газпром " разкри кражба от Украйна на газ за Молдова. Киев и Кишинев не признават това. Засега „ Газпром “ заплашва единствено да понижи изпомпването през Украйна. Но в случай че кражбата продължи, коства си да изчакаме цялостното прекъсване на преноса, както се случи по време на огромната газова рецесия от 2009 година Единствената разлика е, че бързо възобновяване на преноса надали ще има. Кой ще пострада и какво чака украинския пренос?

„ Газпром “ записва кражба на съветски газ от Украйна от директна тръба. Самата компания назовава това заграбване на газ в Украйна, който е предопределен за молдовските консуматори. Кражбата се поправя доста просто: размерът газ, доставен от „ Газпром “ до границата с Украйна, надвишава физическия размер, трансфериран на границата на Украйна с Молдова. Според " Газпром " по този метод на територията на Украйна към този момент са се " утаили " 52,52 милиона кубически метра газ, т.е. той е откраднат.

Ако директният дисбаланс през Украйна за молдовските консуматори се резервира, на 28 ноември от 10.00 часа „ Газпром “ ще стартира да понижава подаването на газ към Географска информационна система „ Суджа “ за пренос през Украйна в размер на дневната незадоволителна доставка.

Общо 42,9 милиона кубически метра съветски газ дневно транзитират през Украйна. От 28 ноември може да се приказва за спад с няколко милиона кубически метра дневно.

Позициите на Украйна и Молдова, която има съществени финансови различия с „ Газпром “, несъмнено, се разграничават. Не признават кражба на газ. Киев твърди, че част от газа, отиващ за Молдова, се връща под формата на виртуален реверс. А Кишинев сподели, че газът, подаден в Украйна, сякаш е запас на Молдова, ще се съхранява в Украйна и ще бъде заплатен. В същото време Кишинев от дълго време има огромни проблеми с заплащането (да не приказваме за остарелия дълг, който виси върху него).

Ако Украйна (със или без поддръжката на Молдова) продължи да краде съветски директен газ, тогава е евентуално „ Газпром “ да бъде заставен изцяло да приключи преноса, както беше през 2009 година

„ Всъщност имаше много такива случаи на кражба на съветски газ от Украйна при започване на века, през 2003 година, само че когато става дума за огромна газова рецесия, несъмнено, 2009 година идва на разум. По това време „ Газпром “ също спря преноса през Украйна не незабавно, само че понижи размера на изпомпване за няколко дни, само че Украйна продължи да краде от директната тръба, тъй че вентилът беше спрян “, спомня си Сергей Кондратиев, заместник-ръководител на икономическия отдел на Института по енергетика и финанси.

Според него вероятността Украйна да продължи да краде съветски газ е доста огромна, защото газовата инфраструктура на Украйна може да е потърпевша от ударите, част от производството в находищата в Харковска и Полтавска области може да се провали. Много въглищни уреди също бяха спрени. Освен това през последните години Украйна можеше да купува газ в Европа с виртуален реверс, само че тази зима този „ прозорец “ е затворен. Заетостта на украинските ПГХ също е ниска. На Украйна несъмнено ѝ остава единствено една опция - кражба на газ, което и направи.

Това значи, че сюжетът за цялостно прекъсване на украинския пренос може да бъде доста близо. Кой ще пострада в този случай? Самата Украйна, Молдова и четири европейски страни. Но степента на страдалчество ще бъде друга за всеки.

Интересен факт: „ Газпром “ продължава да заплаща на Украйна за целия закрепен размер газ, макар че в реалност изпомпва съвсем три пъти по-малко договорни отговорности (15 вместо 40 милиарда кубически метра годишно). Тоест „ Газпром “ извършва договорното изискване „ изпомпваш или плащаш “. Но след цялостно прекъсване на преноса през Украйна по справедлива причина - нерегламентиран рандеман на газ, Украйна най-вероятно ще загуби този приход. Говорим за няколко милиарда $.

Най-много обаче могат да пострадат Молдова и Приднестровието, защото изчислението за различни доставки може да не се оправдае. Украйна може да помогне на молдовците, защото украинските ПГХ съхраняват газ, заплатен от Молдова. Кондратиев обаче счита, че Украйна надали ще се съгласи да го върне: енергийните управляващи на Украйна неведнъж са говорили за допустима насилствена национализация на запасите от газ в оборудванията, които принадлежат на чужденци, или възбрана за изваждането им от хранилището.

Единственият бърз вид за " оцеляване " на Молдова е да изиска незабавна помощ от Румъния. „ Въпреки че приказваме за малко количество газ - Молдова получава 5 милиона кубически метра дневно, тук поражда огромен въпрос: ще бъде ли Румъния подготвена да показа с Молдова стеснен запас, ще издържи ли енергийният баланс на самата Румъния такава помощ? “, споделя Сергей Кондратиев

„ Но даже в случай че Румъния може да показа нищожен запас, малко евентуално е Молдова да се съгласи на доставки на газ за Приднестровието. Това може да докара до прекъсване на локалната Топлоелектрическа централа. Тогава Кишинев ще има потребност от незабавна помощ освен за газ, само че и за електричество. Това е сюжетът на същинска филантропична злополука за Молдова. До октомври Молдова внасяше електрическа енергия от Украйна, само че в този момент това ще бъде невероятно “, сподели източникът.

Според него в бъдеще е допустимо част от газа да се пренасочи към Молдова през " Турски поток ", само че за задачата " Газпром " би трябвало да се контракти с България и Румъния, което не е елементарно да се направи бързо в сегашната политическа обстановка. По-рано България отхвърли да купува съветски газ против рубли.

Но европейските страни ще пострадат релативно малко от цялостното прекъсване на преноса на газ през Украйна. Просто тъй като размерите изпомпван съветски газ останаха дребни - това са 43 милиона кубически метра дневно през Украйна, които се преразпределят сред Германия, Австрия, Унгария и Словакия. „ Сега съветският пренос през Украйна не играе такава роля в европейската стопанска система, както преди няколко години. Тъй като размерите му са паднали. Сега доставките са намалели до 15 милиарда кубически метра годишно. Това е малко по-малко, в сравнение с употребява Полша, и седем пъти по-малко, в сравнение с употребява Германия “, споделя Кондратиев. За съпоставяне: преди няколко години размерът на преноса през Украйна беше 60 милиарда кубически метра годишно.

„ Спирането на преноса надали ще окаже съществено въздействие върху газовия баланс на Унгария, Германия и Австрия, макар че е ясно, че ще им стане малко по-трудно да изкарат зимата, ще би трябвало да вкарат още по-големи ограничавания в потреблението. Унгария е в по-добра позиция, тъй като получава по-голямата част от газа си от " Турски поток ". Германия и Австрия ще би трябвало да преминат към доставки от други източници “, споделя Кондратиев. Германия има норвежки газ и ВПГ, до момента в който Австрия има техническия потенциал да изпомпва газ от Германия и Италия. Друг въпрос: дали прилежащите страни, като Италия, ще бъдат подготвени да споделят оскъдните си ресурси? „ Ако италианците имат дефицит на запаси, те надали ще желаят да го споделят с Австрия “, счита специалистът.

Словакия обаче може да пострада много съществено, защото украинският маршрут за нея остава главен и Европейска комисия ще би трябвало да постави старания да пренасочи доставките от други страни, счита специалистът.

„ През последните месеци европейците към този момент съществено понижиха търсенето на газ – над 15%. Но те към момента имат способността да затегнат още повече клапана. И освен за индустриалните консуматори, само че и за популацията. Европейците обмислят прекосяване към отопление с дърва. А в Източна Европа печките на дърва стават известни. Такъв случай в действителност беше постоянно срещан в Молдова преди този момент заради високата цена на газа. Ако къщата е огромна, тогава в нея се отоплява единствено част от стаите. Или няколко фамилии се събират в една отоплена къща. Подобна процедура може да се популяризира тази зима и в Източна Европа “, счита Сергей Кондратиев.

Ако си спомним 2009 година, тогава Украйна живя 20 дни със затворен газов кран, след което страните седнаха на масата за договаряния и подписаха нови съглашения. Този път обаче надали може да се чака сходна развръзка. Възстановяването на преноса през Украйна няма да бъде бързо. Защото политическата обстановка е доста друга. През 2009 година европейските сътрудници на „ Газпром “ се интересуваха от закупуването на съветски газ през Украйна, а в този момент същата Германия реагира много умерено на взривяването на „ Северните потоци “ и елементарно предприе национализация на съветските газови активи, отбелязва специалистът.

„ Връщане към украинския пренос е допустимо единствено в случай че стартират договаряния по по-широк кръг въпроси, на първо място в политическата сфера. Ще бъде много мъчно да се съгласим с тях. Следователно прекъсването на преноса може да продължи няколко години “, заключва събеседникът, като прибавя, че просто е невероятно да се планува повече.

Превод: В. Сергеев

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Когато видите знака " подправени вести ", това значи, че тази публикация е целесъобразно да се прочете!!!

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР