Газовото находище Сакария в Черно море ще позволи на Турция

...
Газовото находище Сакария в Черно море ще позволи на Турция
Коментари Харесай

Шефът на ТРАО: Газовото находище Сакария в Черно море ще позволи на Турция да доставя газ за Европа

Газовото находище Сакария в Черно море ще разреши на Турция да доставя газ на европейския пазар, сподели през днешния ден в изявление за ТАСС Мелих Хан Билгин, началник на държавната енергийна компания TPAO.

" Включвайки първата и втората фаза (на проекта), ние ще вкарваме 40 милиона кубически метра газ в националната система (от находището Сакария) дневно. Ще имаме също добър капацитет за (доставка на газ) на европейския пазар. При сегашните условия на (енергийния) пазар не мисля, че ще имаме проблеми с намирането на клиенти в Европа “, сподели Мелих Хан Билгин.

Той добави, че с помощта на находището Сакария Турция възнамерява да понижи зависимостта от доставките на газ с 15 % до края на годината, а на по-късен стадий и с 35 на 100.

По думите му страната ще продължи да внася газ, в това число от Русия, и след началото на потреблението на запасите от Сакария.

На 29 март турският президент Реджеп Тайип Ердоган разгласи, че церемонията по изпомпването на първия газ в предприятието за преправка на газ „ Фильос “ (в окръг Зонгулдак, Северозападна Турция), ще се състои на 20 април, последния ден от мюсюлманския пост месец Рамазан, напомни Българска телеграфна агенция.

Според турските управляващите запасите на газови залежи в шелфа на Черно море са към 540 милиарда кубически метра. Най-голямото находище е Сакария (повече от 400 милиарда кубически метра). В началния стадий е планувано от находището да се добива към 10 милиона кубически метра газ дневно или от 3,4 милиарда до 4 милиарда годишно. До 2028 година размерът на дневния рандеман би трябвало да бъде 40 милиона кубически метра (15 милиарда кубически метра годишно).
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР