Газовата връзка с Гърция ще струва 145 млн. евро (без

...
Газовата връзка с Гърция ще струва 145 млн. евро (без
Коментари Харесай

Две компании се състезават за струващата 145 млн. евро газова връзка с Гърция

Газовата връзка с Гърция ще коства 145 млн. евро (без ДДС) и би трябвало да бъде построена за 18 месеца. Това стана ясно при общественото отваряне на офертите за интерконектора, оповестяват от ICGB.
33 млн. евро от тях ще бъдат европейско финансиране, защото газовата връзка е европейски план от общ интерес, способствуващ за постигането на задачите на Енергийния съюз, уточни еврокомисарят по районната политика Корина Крецу пред Агенция " Фокус ".
Над 10 български и задгранични компании и обединявания са подали документи за присъединяване в публичната поръчка, а 5 от тях са позволени до втората ѝ фаза. Това са ДЗЗД „ АЙ ДЖИ БИ – 2018 “, Обединение „ Макс Щрайхер-Терна “, Обединение Spiecapag Trace IGB 2018, J&P АВАКС и Обединение „ CPP-AKTOР “.
Две от тях ДЗЗД „ АЙ ДЖИ БИ – 2018 “ и J&P АВАКС са подали предложения в посочения от възложителя краен период. Именно сред тях ще бъде определен изпълнителят на интерконектора.
Техническите оферти ще бъдат проверявани за допустимост, ще им бъде сложена техническа оценка съгласно индикаторите на методиката и ще бъдат отворени ценовите оферти.
От ICGB плануват изборът на реализатор да бъде сбъднат през май, което да подсигурява започване на строителните действия през юни.
„ Проектната компания и нейните акционери са мобилизирали всички запаси за съблюдаване графика за започване на строителство, като разчитаме на високото качество на техническите оферти на участниците и техния одобрен професионализъм “, разясниха изпълнителните шефове на компанията Теодора Георгиева и Константинос Караянакос.
Газовата връзка с дължина 182 км ще бъде построена сред гръцкия град Комотини и Стара Загора. Неин възложител и оператор е взаимната компания ICGB, в която акционери с равно присъединяване са Българският енергиен холдинг (БЕХ) и гръцко-италианското сдружение IGI Poseidon. България и Гърция подписаха контракт за построяването ѝ през предишното лято.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР