Газовата връзка с Гърция променя решително енергийната карта на Европа,

...
Газовата връзка с Гърция променя решително енергийната карта на Европа,
Коментари Харесай

Илхам Алиев за доставките на азерски газ: Сега е по-важно от всякога да действаме бързо

" Газовата връзка с Гърция трансформира уверено енергийната карта на Европа ", акцентира Румен Радев

Някои от българските огромни промишлени консуматори на газ да получават синьо гориво непосредствено от Азербайджан в подмяна на съдействие с близки до техния профил азерски компании. Това са разискали президентът Румен Радев и азербайджанския му сътрудник Илхам Алиев на среща в София. Постъпило е и предложение от междусистемните газови оператори на България, Румъния, Унгария и Словакия, да транзитират спомагателните количества газ, за които Азербайджан се контракти с Европейската комисия по-рано тази година.

" Искам със удовлетворение да споделя обстоятелството, че интензивният разговор на високо и най-високо равнище през последните години издигна нашите връзки на стратегическо партньорство. Азербайджан е мечтан, предпочитан и благонадежден сътрудник ", посочи Румен Радев.

Българският държавен глава акцентира, че газовата връзка с Гърция, която ще бъде пусната в употреба на следващия ден, дава стратегическо измерение на съдействието сред двете страни.

" Тя е значима освен за нашата страна, само че и за района на Централна, Западна и Южна Европа. Това трансформира уверено енергийната карта на Европа. Надхвърля надалеч измеренията на един инфраструктурен обект, тъй като е катализатор на разгръщането на капацитета на икономическото съдействие в нашия район. Тази връзка затвърждава нашето стратегическо партньорство и е резултат на поетия отпреди десетилетие ангажимент от страна на господин Алиев и желая да му благодаря, че си удържа на думата. ", съобщи Радев.

Предложението за пренос на газ към Западна Европа през България, Румъния, Унгария и Словакия, ще е тематика и в утрешните диалози на високо равнище с останалите водачи, които идват в София за откриването на интерконектора. Сред тях са ръководителят на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен, президентът на Република Сърбия Александър Вучич, президентът на Република Северна Македония Стево Пендаровски, министър-председателят на Република Гърция Кириакос Мицотакис и министър-председателят на Румъния Николае Чука.

Президентът на Азербайджан Илхам Алиев изрази удовлетворение от това, че споразуменията сред двете страни се извършват. Той увери, че ще се подхващат спомагателни ограничения в региона на енергийната сигурност и дефинира стартирането в употреба на интерконектора с Гърция като събитие от историческо значение.

" Днес обсъдихме доставките на спомагателни количества и размери. Може да прецените значимостта да ускорим доставките за нашите сътрудници. Сега е по-важно от всеки път да действаме бързо. През годините Азербайджан се е потвърдил като експортьор на газ, в този момент продължаваме с доставките и се потвърждаваме за следващ път. ", посочи Алиев.
https://www.facebook.com/novinite.bnt/videos/935476317421045/
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР