Газовата връзка между България и Гърция (IGB) - от Комотини

...
Газовата връзка между България и Гърция (IGB) - от Комотини
Коментари Харесай

Газопроводът с Гърция става стратегически обект

Газовата връзка сред България и Гърция (IGB) - от Комотини (IGB) до Стара Загора, да е стратегически обект, от голяма важност за националната сигурност. Това предлага министърът на енергетиката Александър Николов в отчет до държавното управление, както и план за разпореждане на Министерски съвет, което е оповестено за публично разискване.

Предложението е в съгласие с ДАНС.

За стратегически се афишират обектите на " Ай Си Джи Би ", компанията, което е притежател на газопровода, както и диспечерският център в София и аварийният в област Хасково, е записано в плана за разпореждане.

Включването на IGB като стратегически обект ще разреши на Държавната организация " Национална сигурност " да упражнява надзор на физическата отбрана на обектите и да противодейства на терористични закани, да управлява и осведомителната отбрана, написа в обосновката.

В отчета на Николов се споделя, че интерконекторът свърза газовите системи на България и Гърция и обезпечава диверсификация на източниците и маршрутите на газовите доставки за България и Югоизточна Европа. Той придобива първостепенно значение поради войната в Украйна.

Газопроводът обезпечава достъп на България и съседите й до Южния газов кулоар, както и до пазара на полутечен газ посредством строящия се терминал при Александруполис.

По IGB ще се придвижва 1 милиарда куб. м газ на година по контракта с азербайджанския консорциум. По него има опция да се транспортира природен газ от Съединени американски щати, Алжир, Катар, Египет, Нигерия и други страни.

В по-дългосрочна вероятност той можел да транспортира горивото от Израел и от Кипър, както и спомагателни размери от Азербайджан, от Туркменистан и др.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР