Газовата търговия е бизнес и в него печели този, който

...
Газовата търговия е бизнес и в него печели този, който
Коментари Харесай

Експерт: От шоуто на Борисов разбрахме, че България е ”геостратегическа” с ”пълна диверсификация”

Газовата търговия е бизнес и в него печели този, който има благоприятни условия и умения да са възползва по най-хубавия метод от пазарната обстановка, а друг, който се хвали, че страната му е ”геостратегическа ”. От шоуто на Борисов разбрахме, че България към този момент е ”геостратегическа страна ” и от през днешния ден имаме ”пълна диверсификация ” (интересно по какъв начин ли наподобява непълната диверсификация?).
Верен на стила си, Б. Борисов стартира годината с обичаното си зрелище на тематика " газ и газопроводи ". Той цъфна в компресорната станция в Петрич, с цел да се похвали с идването на азербайджанския газ. Добре, че въпреки всичко не направи като сръбския президент Вучич, който отиде да открие сръбската част от газопровода " Турски поток " сутринта в 6 часа след новогодишната нощ, като че ли, с цел да потвърди, че съветския газ е най-ранобудния в света.

Идването на азербайджанския газ в действителност е историческо събитие за българската енергетика, само че от обърканите пояснения на Борисов няма по какъв начин да разберете за какво това е по този начин. Просто казано - от този месец " Газпром " губи цялостния си монопол върху газовия пазар в България, който бе оскърбен в доста дребна степен единствено през 2019 година
Информация всъщност обаче чухме от шефа на " Булгаргаз " Николай Павлов, който сподели, че идването на азербайджанския газ може да докара до леко намаляване на контролираната цена на тази суровина в България. Така и стана, още през днешния ден КВЕР разгласи, че цената за януари пада с близо 3%. На какво се дължи това, дали в действителност азербайджанския газ е по-евтин от съветския? В момента - да. Причината е, че цената на суровината от Азербайджан е нефтено индексирана. Тя отразява придвижването на петролните котировки, само че със забавяне от няколко месеца. През тази пролет нефтът беше доста на ниска цена, през април падна под $30 за барел, вид " Брент ". После цената се възвърне, през лятото се движеше малко над $40 за барел, а в този момент към този момент е $52. Това значи, че през този месец цената на азербайджанския газ, приближаващ по Трансадриатическия газопровод, ще бъде най-ниска, след това ще стартира гладко да се повишава.

Цената на съветския газ за България също дълги години зависеше на първо място от нефтените котировки. През тази пролет това бе предоговорено и в този момент какво плащаме за суровината на " Газпром " зависи значително от настоящите цени на огромните европейски газови хъбове. А какво се случва там? През пролетта и лятото на 2020 година котировките изораха дъното и паднаха до 5 евро за мегават час. От края на лятото обаче има мощен растеж и към днешна дата газът на хъбовете е над три пъти по-скъп - 17-18 евро за мегават час. Ето за какво съветския газ за България нарастна в края на годината.

Всичко това значи, че финален и постоянно годен отговор на въпроса " Кой газ е по-евтин? " няма. Печели този консуматор, който има опция за доставки от разнообразни източници и за еластичност във връзка с купуваните размери газ. В момента тъкмо неналичието на еластичност е слабото място на България. Тя се е задължила да купува най-малко 2,4-2,5 милиарда куб. м годишно от " Газпром " до края на 2022 година, към които в този момент се прибавя задължението по отношение на Азербайджан за 1 милиарда куб. м годишно. Сумарно, това прави 3,5 милиарда куб. м на година при изискване, че потреблението за 2020 година надали ще е повече от 2,6-2,7 милиарда куб. м, а през 2021 година може да нарасне напълно леко.

Затова в идващите 2-3 месеца ще би трябвало да следим изключително деликатно дали " Булгаргаз " ще успее да продаде част от непотребния газ в някоя от съдените страни - Сърбия, Северна Македония, Румъния, а за какво не и Молдова или Украйна. Прозорецът на опциите ще се затвори доста бързо - сега когато азербайджанския газ, следвайки нефтените котировки с лаг от 6 до 9 месеца, нарастне и стане непродаваем в чужбина.

В умозаключение - газовата търговия е бизнес и в него печели този, който има благоприятни условия и умения да са възползва по най-хубавия метод от пазарната обстановка, а друг, който се хвали, че страната му е " геостратегическа ".

Пламен Димитров

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР