Газопроводът Турски поток“ може да бъде изграден през България, Сърбия,

...
Газопроводът Турски поток“ може да бъде изграден през България, Сърбия,
Коментари Харесай

„Газпром“ е определил маршрута на „Турски поток“: минава през България

Газопроводът „ Турски поток “ може да бъде построен през България, Сърбия, Унгария и Словакия, написа в днешния си брой вестник „ Комерсант “.

Според изданието удостоверение за това, че газопроводът ще премине през България, Сърбия, Унгария и Словакия са материалите на газотранспортните оператори на тези страни в границите на процедурата за запазване на техните бъдещи мощности (open season). Тази процедура е планувана от законодателството за строителството на газопроводи.

Българските компании възнамеряват да проведат търг през декември, останалите към този момент са създали това през октомври. Новите мощности могат да бъдат резервирани от октомври 2022 година за седем години, написа „ Комерсант “.

Според източници на вестника „ Газпром “ възнамерява да резервира всички препоръчани мощности. Същата процедура съветският тръст е употребявал за резервирането на мощностите за продължаването на газопровода „ Северен поток-2 “ в Германия, Чехия и Словакия.

„ От „ Газпром “ отхвърлиха коментар.

Строителството на „ Турски поток “

В понеделник „ Газпром “ приключи строителството на морската част от „ Турски поток “. В церемонията взеха присъединяване президентите на Русия Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган.

Проектът „ Турски поток “ планува строителството на газопровод по дъното на Черно море до европейската част на Турция. Дължината на морската част на тръбопровода е към 910 км, на сухопътната част по територията на Турция - 180 км.

Първата права е предопределена за снабдяването на турския пазар, втората – за страните от Южна Европа и Балканите. Капацитетът на всяка една от правите е по 15,75 милиарда куб.м. газ. Планира се те да бъдат пуснати в употреба в края на 2019 година

БГНЕС напомня, че газопроводът „ Турски поток “ размени „ Южен поток “, който трябваше да излезе на българския бряг, само че защото неговото строителство не отговаряше на условията на Третия енергиен пакет на Европейски Съюз планът беше спрян на 1 декември 2014 година Тогава в Анкара съветският президент Владимир Путин разгласи пред своя турски сътрудник Реджеп Ердоган новия план за газопровод, който в първичния си тип трябваше да се състои от четири прави, както спряния „ Южен поток “. Впоследствие той беше сведен до две.

В продължение на две години се обсъждаха два разновидността за продължаването на „ Турски поток “ за Европа: 1. през Гърция за Южна Италия. Този вид е по-малко евентуален, тъй като в Южна Италия има едва ползване на " синьо гориво " ; 2. през България за Сърбия и Унгария. Вторият вид е по-вероятен. Ако бъде осъществен, България ще резервира мястото си на газовата карта на Европа, тъй като с реализацията на първата права на „ Турски поток “ ние губим преноса за Турция, който съставлява лъвския дял от количествата „ синьо гориво “, които се транспортират сега от нашата газопроводна система.

В същото време битката сред Русия и Съединени американски щати за газовия пазар на Европейски Съюз се разраства. Наскоро американският министър на енергетиката Рик Пери съобщи в Будапеща, че Вашингтон е срещу „ Турски поток “. Съединени американски щати желаят да доставят страните-членки на Европейски Съюз със собствен полутечен природен газ. Конкретно за България това може да стане през един възможен терминал, който да се построи в Дедеагач /Александруполис/ и от там през бъдещия интерконектор с Гърция да влезе у нас.

По отношение на цените американският ВПГ за момента остават с 30% по-скъп от съветския тръбопроводен газ, означават от Европейската комисия. /БГНЕС и РИА " Новости "
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР