Газопроводът (Gas Interconnection Poland-Lithuania), свързващ Полша и Литва, влезе в

...
Газопроводът (Gas Interconnection Poland-Lithuania), свързващ Полша и Литва, влезе в
Коментари Харесай

Нов газопровод между Полша и Литва влезе в експлоатация

Газопроводът (Gas Interconnection Poland-Lithuania), свързващ Полша и Литва, влезе в употреба, заяви главният оператор за превозване на природен газ в Литва Amber Grid.

Дължината на газопровода е 508 километра. По данни на вестник „ Комерсант “, потенциалът на новия газопровод доближава 4 милиарда кубически метра газ годишно. За съпоставяне, годишно потребностите от газ на България са към 3 милиарда куб. метра. Полската страна ще може да употребява 1,9 милиарда кубически метра газ годишно. Полша се планува да получава 230 000 кубически метра газ на час, а Литва - 217 000 куб. м на час.

„ Това е значим стадий в историята на развиването на енергийната самостоятелност на Литва и Полша, изключително в подтекста на сигурността на доставките на газ.

Имайки опция да транспортират газ през газопровода GIPL, Литва и Полша покачиха освен личната си енергийна сигурност, само че и сигурността на балтийските страни и Финландия, което е изключително значимо в актуалните геополитически условия “, разяснява основният изпълнителен шеф на Amber Grid Немунас Бикниус.

В края на април „ Газпром “ спря изцяло доставките за България и Полша, откакто страните отхвърлиха да преведат заплащането за доставките на природен газ от 1 април по новата сметка в рубли на компанията. Транзитът на газ през двете страни се резервира.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР