Газопровод към ЕС от Туркменистан и Азербайджан, през Грузия и

...
Газопровод към ЕС от Туркменистан и Азербайджан, през Грузия и
Коментари Харесай

Проектите за Южен газов коридор са трети в списък на проектите от общ интерес , публикувани от Европейската комисия


Газопровод към Европейски Съюз от Туркменистан и Азербайджан, през Грузия и Турция, понастоящем прочут като комбинацията от Транс-Каспийския газопровод (TCP), разширението на газопровода Южен Кавказ (SCPFX) и Транс-Анадолския газопровод (TANAP) от Гърция до Италия през Албания и Адриатическо море *понастоящем прочут като Транс-Адриатически водопровод (TAP)+, в това число станцията за премерване и контролиране и компресорната станция в Nea Messimvria, Гърция са в трети в листата на плановете от общ интерес (PCI).

В този лист са включени общо 173 плана, в това число 110 за електрическа енергия и интелигентни мрежи, 53 газови плана, шест петролни плана, четири трансгранични плана за CO2 мрежа.

Южният газов кулоар е един от предпочитаните енергийни планове за Европейски Съюз. Предвижда се превозването на газ от Каспийския район до европейските страни посредством Грузия и Турция.

В началния стадий, газът, който ще бъде придобит при развиването на региона Шах Дениз, фаза 2 в Азербайджан, се смята за главен източник на плановете за Южния газов кулоар. Други източници на по-късен стадий могат да се свържат и с този план.

Като част от Фаза 2 на развиването на полето Шах Дениз, газът ще бъде изнасян за Турция и европейските пазари посредством разширение на газопровода Южен Кавказ и построяването на Транс-Анадолския газопровод /TANAP за природен газ и Транс-Адриатически тръбопровод/TAP.

Проектът TANAP планува превозване на газ от региона на Шах Дениз в Азербайджан до западните граници на Турция. Газът ще бъде доставян до Турция от 2018 година и след завършването на строителството на Транс Адриатически водопровод, природният газ ще бъде доставян в Европа при започване на 2020 година

Дължината на TANAP е 1850 километра, с първичен потенциал от 16 милиарда кубически метра газ. Около шест милиарда кубически метра от този газ е предопределен да бъде доставен в Турция, като останалият размер би трябвало да бъде доставен в Европа.

TAP е част от Южния газов кулоар, който също е един от предпочитаните енергийни планове за Европейския съюз. Проектът планува превозване на газ от втория стадий на полето Шах Дениз до страните от Европейски Съюз.

Тръбопроводът ще се свърже с газопровода TANAP на турско-гръцката граница, минавайки през Гърция, Албания и Адриатическо море, преди да излезе на юг в Италия.

TAP ще има дължина 878 километра (Гърция 550 километра, Албания 215 километра, Адриатическо море 105 километра, Италия 8 километра).

Акциите на TAP се разпределят сред BP (20%), SOCAR (20%), Snam S.p.A. (20%), Fluxys (19%), Enagás (16%) и Axpo (5%).

25 November 2017 By Trend, azernews.az

Преводът е на Центъра за проучване на Балкански и Черноморски район.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР