Газът в Европа продължава да поскъпва за трета поредна сесия

...
Газът в Европа продължава да поскъпва за трета поредна сесия
Коментари Харесай

Газът поскъпва над 150 евро за мегаватчас заради по-студеното време в Северна Европа

Газът в Европа продължава да нараства за трета поредна сесия на търговия, надвишавайки ценовото ни от 150 евро за мегаватчас, защото вълната от извънредно студено време в северната част на континента покачва потреблението на горива и тества европейската резистентност във връзка с историческата енергийна рецесия.

Фючърсите на нидерландския газов хъб TTF с доставка през януари 2023 година скочиха за малко при започване на търговията в четвъртък с 6,5% до 159 евро/MWh, преди да последва известна стабилизация през обедната европейска търговия към равнище от 153 евро, което съставлява покачване с над 2% в границите на деня.

От Лондон до Латвия се чака температурите да паднат под точката на заледяване през идващите дни, демонстрират прогнозите. Това е първото същинско тестване през зимния сезон за поставената напрегнат енергийна и газова мрежа в Европа, съпроводено от спад на вятърната сила и нуклеарно произвеждане в Швеция и Франция поради спирания.

" Всичко се дължи на студената вълна, която покачва търсенето на отопление, както и съществуването на ясното синьо небе, сочещо към по-слаба вятърна интензивност и по-голяма взаимозависимост от газ “, уточни пред Блумбърг ръководителят на тактиките за стоковите пазар в Saxo Bank - Оле Хансен.

Междувременно газохранилищата в Европейски Съюз са запълнени на 90,57% към 6-и декември, което е намаляване с 0,38% по отношение на ден по-рано, съгласно последни данни на Gas Infrastructure Europe (GIE) и откакто към средата на ноември бяха запълнени на съвсем 96%.

В най-големия консуматор на газ - Германия, хранилищата към момента са цялостни на 95.97%, само че откакто в средата на ноември бях запълнени на близо 100%.

Българското вместилище в Чирен пък е цялостно на 88,7% към 5-и декември, само че по отношение на 89,3% ден по-рано и оптималната запълняемост от 93,71% през съвсем целия ноември.

Рязкото захлаждане в Северна Европа съответства и с спомагателни спирания на газовите уреди в Норвегия.

Въпреки че газохранилищата остават по-пълни от естественото за този интервал на годината и огромният импорт на полутечен природен газ компенсира спада на съветските газови потоци, вероятностите остават предизвикателни, като доста анализатори допускат, че търсенето ще би трябвало да намалее още повече и ще е нужен повече импорт на полутечен природен газ, с цел да се премине през зимните месеци.

Търговците също по този начин наблюдават от близко какъв брой дълго ще продължи захлаждането в Европа и доколко то може да се популяризира и в Азия. С по-ниски потоци по тръбопроводи, идващи от Русия, Европа зависи мощно от доставките на полутечен природен газ, които районът сполучливо притегли на фона на слабото търсене от огромните азиатски купувачи.

Но това към този момент стартира да се трансформира, защото Китай продължава да разхлабва строгите Covid ограничения, които до момента лимитираха търсенето на сила от водещия в света вносител.

Евентуално по-сериозно захлаждане и в Азия може да усили интернационалната конкуренция за полутечен природен газ (LNG) и това в допълнение да увеличи цените.

" Германия има една от най-високите цени за полутечен природен газ сега и това оказа помощ за привличането на товари “, сподели Петер Хайдекер, изпълнителен шеф по търговията в немската енергийна компания EnBW. " Сега имаме голяма потребност, само че се конкурираме в международен мащаб. Все още виждаме да идва задоволително полутечен природен газ, само че това може бързо да се промени и би трябвало да следим търсенето в Азия ".
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР