Газът може да поевтинее с 45% през ноември. Това съобщи

...
Газът може да поевтинее с 45% през ноември. Това съобщи
Коментари Харесай

„Булгаргаз“: Газът може да поевтинее с 45% през ноември

Газът може да поевтинее с 45% през ноември. Това заяви изпълнителният шеф на " Булгаргаз " Деница Златева по време на откритото съвещание на КЕВР, на което беше разисквано новото ценово предложение на националния снабдител за идващия месец, заяви Българска национална телевизия.

Предложената пред регулатора цена е 130 лева за мегаватчас, при 233 лева през октомври. Цената е реализирана с помощта на сполучливи търгове за полутечен газ с двама доставчика.

Причините за фрапантното поевтиняване са понижените цени на интернационалните тържища и стартът на интерконектора с Гърция, по който страната ни получава цялостните контрактувани количества азерски газ.

Газохранилището в Чирен е запълнено на 88% като към 1 ноември се чака то да бъде запълнено на 90 на 100 от размера си, съобщи ръководителят на КЕВР Иван Иванов.

Освен опазване на слотове за полутечен газ на гръцкия терминал Ревитуса, " Булгаргаз " взе участие на търгове за терминали в Италия и Турция, с цел да се обезпечат доставките за 2023, съобщи още Деница Златева.

На 28.10.2022 година от 10:00 ч. в постройката на КЕВР организира намерено съвещание за разискване на отчет по отношение на заявление от „ Булгаргаз ” ЕАД за одобряване на цена за месец ноември 2022 година, по която публичният снабдител да продава природен газ на крайните доставчици и на лица, на които е издадена лицензия за произвеждане и транспорт на топлинна сила, оповестяват от Комисията за енергийно и водно контролиране.

Първоначално " Булгаргаз " предложи по-ниска цена на природния газ през ноември с близо 70 лв., по отношение на предходния месец.

Дружеството заяви по-рано, че е внесло в Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) заявление за одобряване на цена в размер на 166,14 лева./MWh или 84,95 EUR/MWh, изчислена по фиксинга на Българска народна банка.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР