Гастелугаче е малък остров, разположен близо до брега на Бискайския

...
Гастелугаче е малък остров, разположен близо до брега на Бискайския
Коментари Харесай

Гастелугаче - чаровният малък остров в Страната на баските

Гастелугаче е дребен остров, ситуиран покрай брега на Бискайския залив в Страната на баските, Испания. Островът е обвързван с брега посредством стеснен каменен мост, сходен на бастион (крепостна стена), както и с величествена стълба от над 237 стъпала, която пък извежда туристите до дребна черква.

 Снимка 377471

Стълбата води към върха на острова, където се намира изолираната черква, наречена Сан Хуан де Гастелугаче, чието строителство датира от IX-X век. Остров Гастелугаче предлага неповторима панорама, изключително там, където морските талази са прокопали два огромни портала в скалите в източната му част.

Що се отнася до името на острова, думата " Gaztelugatxe " произлиза от баски и се превежда като " скалиста цитадела " или " скален палат ", написа Life Globe.

 Снимка 377473

Мостът, водещ към острова, е издигнат от камък. Той е висок и има солидна опора, с цел да издържи на силата на морските талази и стихии, които непрекъснато се срещат тук през зимните месеци. Точно зад моста е стълбата с 237 стъпала.

 Снимка 377474

Катеренето не е доста мъчно, тъй като има места за отдих, където можем да седнем на скамейка и да си починем. След превъзмогването на изкачването, ще забележим пейзаж с невероятна хубост. Не бива да забравяме камерата си, тъй като тези живописни скали и синя вода " си просят " за фотография.

 Снимка 377477

На върха на острова ще открием дребната остаряла черква, която през зимата е затворена. Според легендата всеки странник, който се изкачи до горе, може да си намисли предпочитание. След това би трябвало да удари камбаната три пъти и желанието му ще се сбъдне.

 Снимка 377475

Много туристи знаят за легендата, тъй че звукът от камбаната се чува съвсем непрекъснато. Църквата, а и островът, са известни и поради обстоятелството, че стават част от фотосите на сериала Game of Thrones под името " Драконов камък ".

Близо до Гастелугаче има още един дребен остров с името Акатакс. Много гнездящи птици са намерили заслон там и е забавно да бъдат следени с бинокъл.

 Снимка 377472

Някъде в далечината в морето се намира и крайбрежна платформа за произвеждане на газ, която едвам се вижда през множеството време, поради гъстата мъгла.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР