Гърция удвоява производството на електроенергия от лигнитни въглища. Хранилището за

...
Гърция удвоява производството на електроенергия от лигнитни въглища. Хранилището за
Коментари Харесай

Гърция удвоява производството на електроенергия от лигнитни въглища

Гърция удвоява производството на електрическа енергия от лигнитни въглища. Хранилището за полутечен газ на остров Ревитуса пък обезпечава доставки за България, според съглашение сред Атина и София.

По решение на гръцкото държавно управление се възвръща работата на седемте лигнитни централи, които бяха затворени от Националния енергиен и климатичен проект. Временно е замразена програмата за разлъка с лигнитните въглища, оповестяват от енергийното министерство.

Атина се връща към електрическа енергия от лигнитни въглища, с цел да обезпечи енергийни доставки при положение, че бъде прекъснато подаването на съветски газ. 40% от потребностите на страната се задоволяват от съветския газ.

Енергетици разясняват пред медиите, че възобновяване на затворените мини за лигнитни въглища изисква най-малко няколко месеца.

На остров Ревитуса също по този начин се поддържа високо равнище на доставки на полутечен газ. Текат и доставките на азерски газ по Трансадриатическия газопровод, само че Гърция към момента не може да размени изцяло съветския газ.

Министърът на енергетиката Костас Скрекас заяви през днешния ден, че за август месец държавното управление поема 90% от нарастването върху цената на тока за битово ползване.

Източник: БНР

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР