Гърция се подготвя за режим на тока след лятото, предупреждава

...
Гърция се подготвя за режим на тока след лятото, предупреждава
Коментари Харесай

Гърция се приготвя за режим на тока след лятото

Гърция се приготвя за режим на тока след лятото, предизвестява министърът на околната среда и енергетиката Костас Скрекас, представен от атинския вестник " Ekathimerini ".

Улиците ще бъдат по-тъмни, а изкуственото осветяване на историческите монументи през нощта ще липсва, семействата пък ще имат режим на тока. Вероятно това ще стане след лятото.

Скрекас сподели, че описаните нагоре ограничения са нужни, в случай че Европа желае да понижи потреблението си на природен газ с 15% и могат да бъдат нужни, по този начин или другояче, в случай че Русия прекъсне доставките на природен газ за Европейски Съюз.

Преди семействата да бъдат директно наранени, общините ще би трябвало да отстранен лампите от 10% от уличното си осветяване и да изключват осветлението на паметниците в 3 часа сутринта.

Първоначално ограниченията ще бъдат доброволни, само че могат да станат наложителни, в случай че локалните управляващи не се отзоват на апела.

" Всички би трябвало да разберем, че не можем да се държим по този начин, като че ли нищо не се случва към нас. Има война, която унищожава една страна и също по този начин подхранва енергийна рецесия, каквато в никакъв случай не сме виждали. Всички би трябвало да осъзнаем, че не можем да пилеем сила ", сподели той.

Ще се организира необятна акция за поощряване на семействата да понижат потреблението на сила. " Разбира се, крайната мярка е наложително понижаване на потреблението на семействата посредством режим на тока ", добави Скрекас.

Правителството възнамерява да поддържа промишлеността в тежкия интервал, без значение дали Европейският съюз утвърди механизъм за поддръжка, както държавното управление изиска, или не. Но в очакване на компликациите промишленостите започнаха да трансформират микса от горива, които употребяват.

Потреблението на природен газ от такива компании през първата половина на 2022 година е спаднало със 71,06% в съпоставяне със същия интервал на предходната година до 1,67 тераватчаса и в този момент природният газ съставлява единствено 5,51% от потреблението на гориво в гръцката промишленост.

Енергийните потребности ще бъдат отчасти задоволени посредством увеличение на производството на лигнитни или кафяви въглища, мощно замърсяващ източник, който Гърция трябваше последователно да отстрани.

Обществената електрическа корпорация беше помолена да удвои производството на електрическа енергия. Това ще значи преди всичко прекъсване на поетапното изваждане на лигнитните въглища за две или може би три години и даже неотложно увеличение на производството им.

Скрекас изяснява, че лигнитните въглища още веднъж ще станат по-важни даже без наложителните съкращения на потреблението, защото международните цени на силата скочиха. " Необходимостта да понижим потреблението на природен газ произтича на първо място от обстоятелството, че го внасяме напълно ", споделя той.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР