Гърция се надява да отвори отново вратите си за туристи

...
Гърция се надява да отвори отново вратите си за туристи
Коментари Харесай

Чадъри и шезлонги вече се разполагат по гръцките плажове

Гърция се надява да отвори още веднъж вратите си за туристи от 14 май, като залага на "ускоряване на програмата за имунизация " и "изграждане на първа имунна стена " на популацията й до тогава, уточни през днешния ден държавната говорителка Аристотелия Пелони, заяви Агенция Франс Прес.

Чадъри и шезлонги към този момент се разполагат по гръцките плажове в очакване на първите туристи.

Програмата за имунизация, наречена "Операция независимост ", "се форсира " и "очакваме нарастване на доставките на ваксини през второто тримесечие, в това число 1,072 милиона дози от /ваксината на/ Пфайзер ", заяви Пелони пред публицисти.

Тя изясни, че задачата на държавното управление е да приключи до май имунизирането на лицата над 60-годишна възраст, което по думите й "ще разреши създаване на първа имунна стена през май ".

Въпреки пик в пандемията, министърът на туризма Харис Теохарис разгласи, че задграничните туристи ще могат да посещават Гърция още веднъж от 14 май, което е един месец преди откриването на туристическия сезон през 2020 г

Гръцкото предложение за имунизационни паспорти към този момент не среща поддръжка в Европейски Съюз, само че съгласно новия здравен протокол на Атина, в страната ще могат да влизат:

"Хората, които са имунизирани, които имат негативен тест или които са преболедували вируса и имат антитела, са добре пристигнали в Гърция ", сподели министърът на туризма на Гърция Харис Теохарис.

Туристите ще бъдат подлагани на бързи проби на инцидентен принцип и няма да се постанова да се карантинират. В случай на заразяване, ще бъдат настанявани в специфични центрове за сметка на страната. Освен ограниченията за стерилизация на местата, които туристите посещават, се планува и всички наети в бранша да бъдат имунизирани.

"Планът е до началото на лятото всички да бъдат ваксинирани. Дори да има такива, които не са, ще бъдат тествани постоянно - минимум един път седмично, с цел да бъде несъмнено, че сме създали всичко допустимо личният състав да е в положително здраве ", сподели министърът на туризма на Гърция Харис Теохарис.

На този стадий над един милион от 11 милиона поданици са били имунизирани, от които 400 000 са получили и втора доза от имунизацията.

Една пета от Брутният вътрешен продукт на страната е от туризма. Един от всеки петима гърци работи в бранша.

2020-а е била рекордно слаба - Гърция е посрещнала едвам 7 млн. и 400 хиляди летовници. Година по-рано те са били над 31 млн.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР