Гърция протестира официално пред Сърбия и Украйна, защото не е

...
Гърция протестира официално пред Сърбия и Украйна, защото не е
Коментари Харесай

Какво показва разследването за падналия самолет в Гърция?

Гърция стачкува публично пред Сърбия и Украйна, тъй като не е била осведомена навреме за съществуването на товар с боеприпаси на борда на украинския аероплан, който се разруши край град Кавала в събота.

Оказа се, че машината Антонов-12 е превозвала над 11 тона военна продукция, създадена в Сърбия. В пратката е имало минометни снаряди и образователни мини.

Самолетът избухна в пламъци и се взриви при удара в земята в царевични полета. Загина целият осемчленен украински екипаж. По-рано водачът е съобщил за проблем с мотора и е получил позволение за спешно кацане в Кавала. След диалога обаче връзката със самолета е била изгубена.

" Самолетът гореше още преди да се разбие. Имаше голяма детонация при удара в земята, огнено кълбо като от атомна бомба. След това последваха още 20 или 30 детонации ", споделя мъж.

Гръцкото външно министерство връчи на украинския дипломат протестна нота за нуждата Атина да бъде известена авансово за естеството на товара на падналия аероплан. Анатолигечен митинг се показва и пред сръбската страна.

Гръцките управляващи отделиха региона на злополуката и по-късно не разрешиха придвижването на хора в близките полета до премахване на отломките и неизбухнали муниции. Населението в спешния периметър e призовано да не отваря порти и прозорци.

В деня след злополуката във въздуха се е носел бял прахуляк. Последвалите проби не са разкрили токсични субстанции и опасности за публичното здраве. В неделя сръбският министър на защитата съобщи, че товарът на борда е военна продукция, създадена в Сърбия.

Самолетът е изхвърчал в събота вечерта от Ниш, крайният адресат на пратката е било Министерството на защитата на Бангладеш. Белград изрично отхвърли медийни спекулации, че самолетът е превозвал оръжия за Украйна.

Гръцките опозиционни партии упрекнаха консервативното държавно управление, че не е предоставило обществена информация за товара и приканиха за продължение на следствието. Гръцката прокуратура е подхванала дейности, телата на украинския екипаж ще бъдат подложени на съдебно-медицинска експертиза.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР