Гърция предоставя допълнителни помощи за засегнатите от инфлацията пенсионери и

...
Гърция предоставя допълнителни помощи за засегнатите от инфлацията пенсионери и
Коментари Харесай

Гърция предоставя допълнителни помощи за засегнатите от инфлацията пенсионери и бизнес предприятия

Гърция дава спомагателни помощи за засегнатите от инфлацията пенсионери и бизнес предприятия, съобщи Ройтерс.

Гръцкото държавно управление разгласи през днешния ден финансирането на помощ за пенсионери, аграрни производители и предприятия, наранени от инфлацията и високите сметки за електрическа енергия, като започва въвеждането на нови ограничения броени месеци преди парламентарните избори.

Правителството на министър-председателя Кириакос Мицотакис  Кириакос Мицотакис Кириакос Мицотакис – гръцки икономист и политик. Мицотикис е роден  в Атина на 4 март 1968 година от 2020 година насам е похарчило повече от 40 милиарда евро за дотации за подкрепяне на семействата и бизнес предприятията, борещи се да се оправят с последствията от пандемията от COVID-19 и войната в Украйна.

Миналия месец гръцкото държавно управление вкара 8 % надбавка към пенсиите – първата след финансовата рецесия в интервала 2010-2018 година, която принуди Гърция да понижи пенсиите за сметка на към 260 милиарда евро за избавителни ограничения. Въпреки това съвсем половината от пенсионерите в страната не съумяха да се възползват от нарастването, защото не дадоха отговор на критериите за даденото субсидиране.

Новият пакет от помощи, който ще е с подобен размер 800 млн. евро, ще включва погашение на еднократни помощи до месец април на стойност сред 200 и 300 евро за към един милион пенсионери, заяви гръцкият министър на финансите Христос Стайкурас в коментар по малкия екран.

Той добави, че краткотрайното понижение на налог добавена стойност за превоза, кафето и безалкохолните питиета ще бъде удължено с шест месеца до края на годината. „ Мярката има за цел да поддържа бизнеса, защото тези браншове бяха изключително наранени финансово от пандемията и към момента имат нараснали оперативни разноски, дължащи се на енергийната рецесия “, разясни той.

Годишната, хармонизирана с Европейски Съюз, инфлация в Гърция се забави до 7,3 % през януари на фона на 7,6 % през декември, достигайки най-ниската стойност за интервала от януари предходната година до момента, сочат днешни данни.

Въпреки внезапното повишаване на разноските за сила от предходната година, гръцката стопанска система демонстрира положително развиване, с помощта на увеличените доходи от туризма. За първи път от 2019 година Гърция чака стопански напредък от 1,8 % и примитивен остатък от 0,7 % от брутния вътрешен артикул тази година.

По-високите от предстоящото бюджетни доходи през 2022 година и позитивните стопански резултати значат, че новият пакет от помощи няма да заплаши фискалните цели на страната, уточни гръцкият министър на финансите.

Гръцките аграрни стопани също ще получат възобновяване на платени налози за гориво за 2023 година и ще се възползват от по-бързо погашение на неизплатените компенсации за естествени бедствия.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР