Гърция, подкрепяна от Европа, както и гръцката общност в Кипър

...
Гърция, подкрепяна от Европа, както и гръцката общност в Кипър
Коментари Харесай

Анкара се озъби на всички заради сондажите край Кипър

Гърция, подкрепяна от Европа, както и гръцката общественост в Кипър дестабилизират обстановката в района на Източното Средиземноморие в продължение на доста години, се показва в изказване на турското външно министерство, оповестено в уеб страницата на ведомството.

Турските кораби „ Фатих “ и „ Явуз “ не престават сондажите в Източното Средиземноморие въз основата на лицензите, издадени от Северно-Кипърската турска република и тази активност не опонира на интернационалното право, както твърди външният министър на Гърция Никос Дендиас, е маркирано в текста. Подчертава се, че Гърция и гръцката част на Кипър като част от Европейски Съюз в продължение на доста години нарушават интернационалното право и дестабилизират обстановката в района.

Фактът, че гръцката част на Кипър е в състава на Европейски Съюз и съставлява ползите на острова, не й дава право да погазва законните права и ползи на кипърските турци, е посочено още в изказването. Поради това Анкара отхвърля изказванията, направени във външното министерство на Гърция и от фигури в Европейски Съюз, в които сондажните работи на Турция в шелфа на Кипър са избрани като противозаконни.

Необходимо е да се намерения и за това, че в тях не се загатват кипърските гърци, които имат своите права от 1963 година Представителите на Гърция и Европейски Съюз пренебрегват наличието на кипърските турци на острова, написа още в документа. Отбелязано е, че Организация на обединените нации е на практика участник в игрите на Атина и Никозия, задачата на които е да бъдат ощетени правата на кипърските турци.

Така дипломатическото ведомство в Анкара прави извода, че към този момент било ясно, че Организация на обединените нации няма да играе безпристрастна посредническа роля в урегулирането на кипърския въпрос. Докато гръцката част на Кипър не включи кипърските турци в механизма за вземането на решенията, включително и разпределението на приходите, и не подсигурява техните права върху ресурсите на газовите залежи, Турция ще продължи да отстоява правата на кипърските турци върху шелфа на острова по този начин, както Атина пази своите права върху континенталния шелф в Източното Средиземноморие, предизвестява турското Външно.

Съединени американски щати приканва общностите в Кипър към разговор по въпроса за енергийните запаси, а запасите от петрол и газ да се разпределят заслужено сред тях, съобщи формалната представителка на Държавния департамент Морган Ортагус, представена от Анадолската организация. „ Съединени американски щати са надълбоко обезпокоени от многократните опити на Турция да организира сондажни действия във водите на Кипър и от неотдавнашното изпращане на сондажния транспортен съд „ Явуз “ към острова “, споделя тя.

Ортагус приканва Турция да приключи сондажите в шелфа на Кипър, а двете страни да проявят въздържаност и да се откажат от стъпки, които биха довели до растеж на напрежението в района. Според нея всички въпроси, свързани с енергийните запаси в Източното Средиземноморие, би трябвало да се решат по пътя на разговора сред двете общности в Кипър и прилежащите страни.

„ Израел следи с паника от последните дейности на Турция към Кипър, Тел Авив поддържа гръцката общественост в Кипър и се опълчва на нарушаването на правата й “, написа прессекретарят на външното министерство Емануел Нахшон в Туитър.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР