Гърция планира да вземе заем от 10 до 12 милиарда

...
Гърция планира да вземе заем от 10 до 12 милиарда
Коментари Харесай

Гърция взима заем от 10 до 12 млрд. евро през 2022 г

Гърция възнамерява да вземе заем от 10 до 12 милиарда евро през 2022 година посредством издаване на нов кратковременен и дълготраен дълг и първата си зелена облигация, оповестиха за " Ройтерс " понеделник два държавни източника.

Тази година страната емитира 5-, 10- и 30-годишни държавни облигации, набирайки общо към 14 милиарда евро и се възползва от извънредно ниските лихвени проценти, подтиквани от програмата за изкупуване на активи на Европейската централна банка.

" Планираме да съберем към 10-12 милиарда евро през идната година. Ще емитираме и първата си зелена облигация ", сподели държавен чиновник, осведомен с въпроса.

Гърция, която е оценена BB от Standard & Poor`s, се завърна на интернационалните пазари на облигации през 2017 година, откакто бе блокирана в продължение на години по време на траяла десетилетие дългова рецесия , от която най-сетне излезе през август 2018 година

Страната се стреми да понижи съотношението на дълга към брутния вътрешен артикул - оценено на 197,1%, откакто внезапно набъбна по време на пандемията - и да резервира паричния си буфер от неизползвани избавителни заеми и пари, събрани от пазарите.

" Ще емитираме нова 10-годишна облигация и други падежи ", сподели втори държавен чиновник, добавяйки, че страната ще направи своя дебют с първата си зелена облигация евентуално през последното тримесечие на 2022 година

Той не даде повече детайлности за размера или падежа.

Гърция е натрупала паричен буфер от към 40 милиарда евро , задоволително, с цел да покрие най-малко две години падеж на дълг, без да взема заеми от пазарите, в случай че се одобри, че неизплатените държавни бонове се трансферират.

След като приключи годините на избавителни помощи от Европейския съюз и Международния валутен фонд през 2018 година, Гърция разчита само на пазарите за потребностите си от финансиране.

Финансовият министър Кристос Стаикурас сподели по-рано тази година, че Гърция обмисля предварително погасяване на двустранни заеми на страните от еврозоната и на МВФ .

" Това ще стане евентуално при започване на идната година ", сподели първият чиновник, без да даде повече детайлности за сумата.

Гърция изиска три интернационалните избавителни помощи от 2010 до 2015 година от Европейски Съюз и МВФ на стойност над 260 милиарда евро , с цел да предотврати банкрут.

Страната стартира да изплаща първите избавителни заеми на своите сътрудници от еврозоната предходната година и се чака да изплати всички избавителни заеми до 2070 г.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР