Гърция осъществява мащабна програма за превъоръжаване, която се надяваме да

...
Гърция осъществява мащабна програма за превъоръжаване, която се надяваме да
Коментари Харесай

Новите оръжия на Гърция изискват нова доктрина

Гърция реализира огромна стратегия за превъоръжаване, която се надяваме да докара до смяна във военната теория. Наближаващата доставка на изтребителите „ Рафал “, неотдавнашното закупуване на нови военни кораби, придобиването на израелски отбранителни системи и модернизацията на гръцките специфични елементи трансформираха салдото на силите в интерес на Гърция.

Придобиването на съвременно отбранително съоръжение е нужна причина за сполучливото потребление на военна мощ, само че не е единствената. Типичен образец за това е обстановката в Източното Средиземноморие през лятото на 1974 година Въпреки гръцкото въздушно и морско предимство, надлежно с Phantom F-4E и немските подводници, Атина не съумя да отбрани Република Кипър. Без подобаваща теория и висок морал, гръцкото въоръжение единствено по себе си не съумява да спре турската инвазия.

Следите от Кипър оформиха остаряло и отбранително усещане за военната тактика. Намираме се в точка, където гръцките сили работят всекидневно. Има сива зона от турски действия. Постоянният тормоз на гръцките бойци, непрестанните прелитания над гръцките острови, нападателните интервенции за събиране на разследваща информация и потреблението на мигрантите като оръжие слагат основата за нефункционално „ ново обикновено “, което може да ескалира в стандартна война.

В съществуващите институционални текстове военната теория на Гърция се дефинира като отбранителна и възпираща за попречване на загубата на суверенна територия. Нашата теория обаче не отразява тъкмо огромните промени, следени на бойните полета през днешния ден. Новите технологии работят за инициативните. Използването на безпилотни летателни апарати (БЛА), редом с потреблението на изкуствен интелект и роботи, ни движи към гражданска война във военното дело. Ние сме в зората на нова епоха, където провеждането на военни интервенции зависи от бързата скорост, точността на ориентиране и най-много детайла на изненада.

Във всеки случай има по-малко изясненост кой е агресорът и кой бранителят. За страдание истината в последна сметка се трансформира в субективна действителност, завършена от цинизма на геополитиката и от инструментите, употребявани за ориентиране на публичното мнение. Все повече са образците за това. През септември 2020 година Азербайджан стартира военни дейности против арменския анклав Нагорни Карабах. С поддръжката на Москва и Анкара, наред с машинациите на азербайджанските пропагандни организации, Баку не се оказа виновен за дейностите си против невъоръженото население на анклава.

Новото съоръжение ще обезпечи на гръцките въоръжени сили невиждани оперативни благоприятни условия. След няколко години обстановката в Егейско море и Източното Средиземноморие ще бъде изцяло друга. Изтребители на гръцките военновъздушни сили, оборудвани с съвременни радари и оръжейни системи, ще ръководят небето. Фрегатите на Гръцкия флот, с изключителните си противовъздушни качества, ще могат да основават зони, неразрешени за полети за противников изтребители с техните оръжейни за достъп/отказ на зона (A2/AD). Освен това гръцките специфични елементи и някои елементи от гръцката войска ще могат бързо да се разположат на всяка гръцка територия.

Нашата военна теория не може да остане статична и неизменима. Приемането на въздържане посредством възмездие е верният избор за Гърция. Необходима е нова военна философия, която няма да бъде лимитирана от остарели показа за нахлуване и защита. В идеалния случай новата теория ще предложи настъпателна отбрана и преодоляване на самодейността на стратегическо, оперативно и тактическо равнище, с цел да деморализира изцяло съперника.

Тренировъчните сюжети, които се концентрират върху освобождението на превзета територия, изпращат неверно обръщение до доста умел съперник, който знае по какъв начин да печели войни. Ясно е, че рецесията с остров Имия към момента ни преследва. Въоръжените сили би трябвало да могат да работят по метод, който би оскъпил всяко нахлуване. На процедура военните би трябвало да слагат по-голямо внимание върху ударите на далечни дистанции, даже единствено на равнище образование.

В момента Турция минава през невиждана финансова рецесия, която може да ескалира в цялостна политическа неустойчивост. Би било отлично, в случай че нашият източен комшия може да проправи път към народна власт и разцвет, да стане кротичък и откровен сътрудник, който търси съдействие. Дотогава най-лошият сюжет към момента е нещо, за което би трябвало да се подготвим. Програмата за превъоръжаване би трябвало да бъде съпроводена от смяна във военната теория. Никой в никакъв случай не може да се осмели да заплашва страната ни още веднъж.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР