Гърция няма да екстрадира 8-те турски войници, избягали след неуспешния

...
Гърция няма да екстрадира 8-те турски войници, избягали след неуспешния
Коментари Харесай

Гърция няма да екстрадира войниците, избягали след неуспешния пуч в Турция

Гърция няма да екстрадира 8-те турски бойци, избягали след несполучливия опит за прелом против президента Реджеп Ердоган през 2016 година, само че към момента има опция да бъдат съдени в Атина. Това разгласи министърът на правораздаването на Гърция Ставрос Контонис, представен от "Ройтерс ".

Турция декларира, че бойците са предатели и метежници. Според Анкара въпросът обтяга връзките с Атина. Двете страни имат различия и по други въпроси, в това число Кипър и гранични разногласия в Егейско море.

Контонис разясни пред публицисти, че е разискал случая с бойците с турския си сътрудник в Атина. "Естествено, казусът с осемте бойци беше разискван ", сподели той и добави, че се надяват турската страна да е схванала обстановката, откакто Гърция е показала правната рамка.

Гръцки съд отхвърли молбата на Турция за изгонване на бойците, затова те няма да бъдат върнати, добави Контонис. Той разясни, че е допустимо бойците да бъдат съдени в Гърция. Задържаните - трима майори, трима капитани и двама младши сержанти, избягаха в Гърция с хеликоптер на 16 юли 2016 година, заявявайки, че се опасяват за живота си. Те потърсиха леговище.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР