Гърция, която е домакин на тазгодишната световна конференция за опазване

...
Гърция, която е домакин на тазгодишната световна конференция за опазване
Коментари Харесай

Гърция ще представи нови морски паркове на световната среща за океаните

Гърция, която е хазаин на тазгодишната международна конференция за запазване на океаните, ще открие два нови морски парка като част от обещанията за доста милиарди евро, които се чакат от 120 участващи страни и организации, оповестиха уредниците, представени от Агенция Франс Прес.


Сред делегатите на конференцията " Нашият океан ", която ще се организира от 15 до 17 април, са 12 държавни глави, към 50 министри и чиновници, както и представители на 120 страни и организации, в това число Организация на обединените нации, Европейски Съюз и НАТО.

" Това е най-голямата конференция за околната среда, провеждана в миналото (в Гърция) ", сподели пред публицисти министърът на околната среда и енергетиката Теодорос Скайлакакис.

Той съобщи, че част от уговорките на Атина са два нови национални парка - един в Йонийско море за морските бозайници и костенурки и различен в Егейско море за морските птици, които ще бъдат въведени със закон до началото на идната година.

" Те ще бъдат едни от най-големите в Средиземноморието ", изясни той.

От първата конференция " Нашият океан " през 2014 година участващите страни са поели ангажимент за над 130 милиарда $ помощ за океаните, съобщи пред кореспонденти външният министър Джордж Герапетритис.

Тази година Гърция ще сложи необикновен акцент върху устойчивия туризъм, микропластмасата, екологичното мореплаване и средиземноморската околна среда.

" Всеки от нас, изключително тези в крайбрежните региони, гълтам еквивалента на пластмасова карта всяка седмица (чрез микропластмасата в рибата) ", сподели Герапетритис.

" А също и посредством солта ", добави Скайлакакис.

Според наблюдаващите " Нашият океан " е единствената конференция, която преглежда всички въпроси, свързани с океана, под един покрив.

На предходната среща на върха в Панама през март 2023 година участниците дадоха обещание 19 милиарда $ за начинания за запазване на океаните.

Те включваха планове, включващи резистентен лов на риба, битка със замърсяването, морска сигурност и предпазени зони.

" Другите типове не могат да създадат доста, те могат единствено да се приспособяват. Хората би трябвало да реагират ", съобщи Скайлакакис.

Миналата година Европейският съюз съобщи, че ще отдели 816,5 млн. евро за планове, свързани с океаните.

Част от тях бяха ориентирани към проучвания за запазване на морското биоразнообразие и превъзмогване на последствията от изменението на климата върху моретата, както и към спътник за наблюдаване на топенето на ледовете и следене на последствията от изменението на климата. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР