Гърция и Турция са съседи и трябва да се научат

...
Гърция и Турция са съседи и трябва да се научат
Коментари Харесай

Гръцкият външен министър: Трябва да се научим да живеем заедно с Турция

Гърция и Турция са съседи и би трябвало да се научат да живеят задно, сподели гръцкият външен министър Йоргос Герапетритис в изявление за телевизия " Ал Арабия “, оповестено през днешния ден, заяви електронното издание на вестник „ Катимерини “.

„ С Турция сме прилежащи страни и географията ни сплотява, по тази причина би трябвало да се научим да живеем дружно. Истината е, че има тежки исторически товари, които идват от предишното (в връзките ни) и в този момент се опитваме да влезем в нова фаза на добросъседски връзки и, несъмнено, на по-искрени, почтени взаимоотношения “, сподели Герапетритис, съобщи Българска телеграфна агенция.

Той добави, че за Атина е значимо да бъде в разговор с Анкара и да има взаимно признание на позициите на другия. „ Не е наложително да споделяме възгледите (на Анкара) във всички връзки, само че това, което би трябвало да създадем, е в действителност да обсъждаме нещата между тях (…) Смятаме, че малко по малко можем да достигнем до по-добри връзки, които да бъдат функционални и устойчиви “.

Герапетритис сподели, че е значимо съглашението сред Турция и Европейски Съюз за справяне с миграцията да бъде още веднъж задействано, „ с цел да се усъвършенства съотношението на връщанията “.

По отношение на войната сред Израел и Хамас гръцкият външен министър сподели, че Атина е загрижена за увеличението на филантропичната помощ и е обезпокоена от опцията за разпространяване на спора в района. Той акцентира, че за него би трябвало да бъде открито стабилно и продължително решение.

Герапетритис повтори, че Гърция „ ясно поддържа “ резолюциите на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации по отношение на решението с две страни в границите преди 1967 година

„ Мисля, че това би трябвало да бъде отправната точка за всяка полемика за следвоенната епоха “, добави той.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР