Гърция е завършила 40-километровата метална ограда по протежение на границата

...
Гърция е завършила 40-километровата метална ограда по протежение на границата
Коментари Харесай

Гърция е завършила 40-километровата метална ограда по гръцко-турската граница

Гърция е приключила 40-километровата железна ограда по продължение на границата си с Турция, заяви в. " Катимерини ".

Страната стартира предходната година построяването на стената, с цел да предотврати незаконно прекосяване на границата.

Вчера региона посетиха гръцките министри на защитата и на отбраната на жителя Никос Панайотопулос и Михалис Хрисохоидис. Те направиха ревизия на оградата и на построената електронна система за наблюдаване на гръцко-турската граница.

Събитията в Афганистан породиха страхове в Европейски Съюз за повтаряне на бежанската рецесия от 2015 година, когато към милион мигранти, бягащи от войната и бедността в Близкия изток и оттатък района, минаха през Турция в Гърция с желание да продължат към по-заможни европейски страни.

Гърция беше на фронтовата линия на рецесията и заяви, че граничните й сили са нащрек да попречат страната още веднъж да се трансформира във вход към Европа, отбелязва вестникът.

 Снимка: БТА/АР

Същевременно турският президент и министър председателят на Гърция приканиха да се окаже помощ на афганистанските бежанци в прилежащите на Афганистан страни

Съседките на Афганистан се нуждаят от помощ, с цел да поемат бремето на новите бежанци от тази страна и да избегнат евентуален напор оттатък границите си, обявиха единомислещо в телефонен диалог водачите на Турция и Гърция. Това съобщи ДПА, като се базира на канцеларията на турския президент.

Европейският съюз би трябвало да съблюдава уговорките си за миграцията при безредната обстановка в Афганистан, съобщи турският президент Реджеп Тайип Ердоган в диалог с премиера на Гърция Кириакос Мицотакис.

В сряда Гърция разгласи, че може да връща в Турция (която счита за " сигурна страна " ) афганистанците, чиято молба за леговище е била отхвърлена в Гърция, отбелязва Франс прес.

Очакваме Европейски Съюз да съблюдава откровено уговорките си, повтори Ердоган и прикани за " съдействие, основаващо се на схващане и общи ползи " в региона на миграцията.

Турският президент предизвести за заплахата от миграционна вълна, която би представлявала съществено предизвикателство за целия свят, и прикани Европейски Съюз да помогне на прилежащите на Афганистан страни, и в частност на Иран, с цел да се понижи този риск.

" Нова миграционна вълна е неизбежна, в случай че не се вземат нужните ограничения в Афганистан и в Иран ", съобщи той.

Ердоган означи, че страната му е в контакт с Техеран по този въпрос и е взела спомагателни ограничения за повишение на сигурността по границата си с Иран.

Неотложният въпрос за миграцията може да се трансформира в още по-голямо предизвикателство за всички, в случай че в Афганистан не се поддържа кротичък преход, добави той.

Съседките на Афганистан би трябвало да бъдат подкрепени, тъй че афганистанците да останат допустимо най-близо до дома си, съобщи Мицотакис, представен от своята канцелария.

Турция и Гърция неотдавна ускориха ограниченията по границите си, в това число посредством построяването на стени и огради, опасявайки се от масирана бежанска вълна от Афганистан.

Освен обстановката в Афганистан след идването на власт на талибаните, двамата водачи са разискали също климатичната рецесия, обвързвана с многочислените горски пожари в Гърция и Турция.

Разговорът сред Ердоган и Мицотакис е траял към половин час и е протекъл в позитивна атмосфера.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР