Гърция е страна, която е в челните редици на енергийния

...
Гърция е страна, която е в челните редици на енергийния
Коментари Харесай

5 стратегически гръцки енергийни проекта получават финансиране от ЕС

Гърция е страна, която е в челните редици на енергийния преход в Европа, с деен енергиен бранш и присъединяване в няколко настоящи плана от огромно значение за личния и европейския напредък в енергийния бранш. Това не трябва да ни изненадва, като се има поради географското разположение на Гърция като гранична точка сред Запада, Изтока и Юга, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Европейският съюз включва 5 гръцки енергийни плана в листата на плановете от общ интерес (ПОИ), което значи, че имат право да получават обществено финансиране от Европейски Съюз, като измежду тях са планове за предпазване, електрическа енергия и газ. В този лист с планове са включени някои много значими планове, като газопровода EastMed - тристранен план сред Гърция, Кипър и Израел, газопровода Poseidon, който свързва гръцката част на Южния кулоар с Италия, и междусистемния газопровод Гърция-България (IGB), който свързва Южния кулоар с България, а в бъдеще и с Централна Европа.

Тези ПОИ са от необикновен интерес за Европа, особено предвид на днешната обстановка. След енергийната рецесия и войната на Русия в Украйна стана повече от ясно, че Европа би трябвало да диверсифицира енергийните си източници. Тези планове вършат тъкмо това, като обезпечават газ - запас, за който Европа от дълго време разчита на Русия, от други източници.

Газова връзка Гърция-България

Междусистемната газова връзка Гърция-България е газопровод, който свързва мрежите на Гърция и България. Проектът има за цел да увеличи енергийната сигурност в двете страни, като обезпечи нов маршрут за импорт и експорт на газ. Газопроводът е с дължина почти 182 км, с потенциал 3 милиарда куб. м годишно и свързва Комотини в Гърция със Стара Загора. Прогнозната стойност на плана е към 160 млн. евро, от който 45 млн. са финансирани от Европейската комисия, а строителството стартира през май 2021 година Газопроводът е в употреба от октомври 2022 година и способства за развиването на Южния газов кулоар - мрежа от тръбопроводи, по които ще се транспортира азебайджански природен газ от Каспийско море до Европа.

БГНЕС напомня, че планът IGB (Междусистемна газова връзка Гърция-България) се осъществя от смесеното капиталово сдружение „ АЙ СИ ДЖИ БИ ” АД, записано в България през 2011 година с акционери БЕХ ЕАД (50%) и IGI Poseidon (50%). Съакционерът IGI Poseidon e сдружение, записано в Гърция, с акционери гръцката компания DEPA International Projects S.A. (50%) и италианската енергийна група Edison S.p.A (50%). 4.875 млн. мегават часа са пренесени по газовия интерконектор Гърция-България за интервала 1 октомври – 31 декември 2022 година През декември, единствено месеци след въвеждането на газопровода в комерсиална употреба, потенциалът на IGB доближава запазване над 94%. Към края на 2022 година има регистрирани 11 ползватели на интерконектора, и през тази година 3,08 млн. мегават часа са пренесени по газовия интерконектор Гърция-България за интервала 1 януари – 28 февруари 2023 година От въвеждането на газопровода в комерсиална употреба на 1 октомври 2022 година по него са пренесени общо 7,9 млн. мегават часа. Към края на месец февруари има регистрирани 15 ползватели на IGB.

Проектът се акцентира като метод за диверсификация на ресурсите на България и Източна Европа и като прийом за ограничение на въздействието на Русия заради нейния стоманен монопол върху газа в Източна Европа, написа Катимерини.

Газопровод EastMed

Газопроводът EastMed е план за транспорт на природен газ от Източното Средиземноморие до Европа, като Гърция е една от директните страни. Тръбопроводът ще стартира от Израел и ще минава през Кипър, а по-късно през Гърция, по-специално остров Крит, преди да се свърже с европейската газопреносна мрежа през Италия, с газопровод Poseidon. Проектът е в съдействие сред Гърция, Кипър и Израел и е създаден за диверсификация на доставките на газ за Европа и повишение на енергийната сигурност. Очаква се газопроводът да бъде с дължина близо 1900 км и потенциал до 20 милиарда куб. м годишно. Прогнозната стойност на плана е към 6-7 милиарда евро, а предстоящата година на довеждане докрай е 2025 г, написа Global Energy Monitor.

Триадата Гърция, Кипър и Израел подписаха междуправителствено съглашение за газопровода EastMed в Тел Авив на 20 март 2019 година в наличието на държавния секретар на Съединени американски щати Майк Помпео в символ на поддръжка от страна на Вашингтон. Интересът на Америка към газопровода се дължи на настояването на Вашингтон европейските му сътрудници да диверсифицират в допълнение енергийния си импорт.

Предвижда се газопроводът в допълнение да понижи зависимостта от природен газ от Русия. Проектът е разгласен за ПОИ от Европейската комисия през 2019 година, а Европейската комисия е отпуснала 45 млн. евро за научни проучвания по него. Турция е в челните редици на съперниците на плана EastMed, защото твърди, че маршрутът на тръбопровода заобикаля турското крайбрежие, с цел да доставя газ от Източното Средиземноморие до Европа, и че планът подценява нейните равни права върху естествените запаси в кипърските териториални води. През декември 2019 година Турция и Либия подписаха морско съглашение за основаване на изключителна икономическа зона от южния средиземноморски бряг на Турция до североизточния бряг на Либия. Тази икономическа зона се възприема като спънка за плана, защото тръбопроводът EastMed ще би трябвало да премине през нея.

От 2022 година Съединени американски щати се отдръпват от поддръжката за плана, макар че строителството и напредъкът към завършването му продължава.

Други енергийни планове

Другите 3 плана се характеризират като ПОИ са гореспоменатият газопровод Poseidon сред Гърция и Италия, подземното газохранилище в Кавала и междусистемната електрическа връзка EuroAsia сред Израел, Кипър и Гърция.

Другите два огромни плана в енергийния бранш на Гърция са два - междусистемният конектор GREGY-Elica сред Египет и Атика и междусистемният конектор GAP, свързващ Египет с остров Крит.

Газопроводът Poseidon, който свързва Италия с южния кулоар, а в бъдеще и с EastMed, е с дължина 976 км и потенциал 20 милиарда куб. м годишно. Началната дата на този препоръчан план е сред 2022 и 2025 година, а прогнозната стойност на плана е от порядъка на 3,4 милиарда Евро, написа Global Energy Monitor.

Въпреки че планът има бурна история, като италианското държавно управление отхвърли построяването му през май 2019 година, а периодите за построяването му бяха удължени от Министерството на околната среда на Италия, планът към момента се поддържа от Европейската комисия и ще продължи да се реализира обикновено.

Южната част на Кавала е съвсем изчерпано офшорно газово находище, в което се добива газ от 1981 година насам, с повърхност от 5 км² и се намира на 25 км южно от град Кавала в Северна Гърция. Проектът включва превръщането на изчерпаното морско газово находище в подземно оборудване за предпазване на газ.

Междусистемната връзка EuroAsia, която неотдавна получи европейско финансиране в размер на 657 млн. евро от Механизма за свързване на Европа. Проектът на стойност 2,5 милиарда евро включва построяването на подводен кабел с потенциал от 2000 MW (1 GW на първия етап) и обща дължина от към 1200 км., заяви Катимерини.

Това електрическо трасе има капацитета да свърже Гърция с Австрия и да доставя зелена сила в Южна Германия. Междусистемната връзка с първичен потенциал от 3 GW, който на втория стадий ще се усили до 9 GW, ще стартира от Гърция и ще доближава до Албания.

Междусистемната връзка " GREGY - Elica Interconnector ", промотирана от Copelouzos Group, чиято стойност се прави оценка на 3,5 милиарда евро. Подводен кабел с дължина 940 км ще свързва региона на Ел Салум в Египет с Неа Макри в Атика, с цел да придвижва 3 гигавата сила, създадени от фотоволтаични и вятърни паркове, които ще бъдат построени от Copelouzos Group в Египет, оповестява Катимерини.

Вестникът оповестява още, че планът на Eunice Energy Group планува междусистемна връзка с по-малка дължина от региона на Мерса Матрух в Египет до Гърция в Атеринолакос, Ласити, Крит, с кабел с дължина 400 км. Междусистемната електрическа връзка Гърция-Африка (GAP) на Eunice е проектирана да придвижва 2 гигавата сила и е претендент за статут на ПОИ.

Зелена сила

Гърция е постигнала забележителен прогрес в диверсификацията на енергийния си микс и в намаляването на зависимостта си от изкопаеми горива. Balkan Green Energy News оповестява, че гръцкото министерство на енергетиката и околната среда си е сложило за цел до 2030 година да реализира 80% дял на възобновимата сила, а Гърция е и измежду 40-те най-привлекателни пазари на възобновима сила в света, като заема 16-то място за 2022 година

Поради това зеленият бранш е много деен и в Гърция има доста планове за възобновима сила. Някои от възобновимите енергийни източници, които се употребяват, са хидрокинетична сила, вятърна сила, слънчева сила, геотермална сила и биомаса, като в арсенала на Гърция има впечатляващи и забележителни планове в региона на възобновимата сила.

В региона на водноелектрическата сила планът " Алиакмонас " в Северна Гърция е един от най-известните и значими планове с потенциал от 1020 MW, написа Обществената електрическа компания на Гърция (DEI). Помпената система за предпазване на сила в Амфилохия е различен важен план, който е една от най-големите вложения в предпазване на сила в мрежата в Гърция. С общ конфигуриран потенциал от 680 MW (производство) и 730 MW (изпомпване). Инвестицията надвишава 500 млн. евро и обезпечава годишно произвеждане от почти 816,00 GWh и се смята за ПОИ от 2013-2014 г, написа енергийна компания TERNA.

Общият потенциал на вятърната сила в Гърция е 3000 MW, а вятърни паркове са построени в доста елементи на страната. На остров Крит има няколко вятърни парка в 4 общини и общ потенциал от 202 MW, написа Hybrid Powers.

Слънчевата сила е една от най-обещаващите форми на възобновима сила в Гърция, защото към този момент от дълго време се употребява необятно както за търговски, по този начин и за битови потребности. Един от най-амбициозните слънчеви планове в Гърция е слънчевият парк в Козани, който обгръща повърхност от 4500 акра. Очаква се той да доставя 320 милиона kWh годишно, съобщи Renewables Now.

Геотермалната сила е един от възобновимите енергийни източници, които Гърция се пробва да употребява отдавна. Основните области на интерес във връзка с геотермалната сила в Гърция са вулканичната дъга на островите в Егейското море, разпростряла се от Милос до Нисирос, и Северна Гърция, както оповестява Катимерини. Въпреки това по плановете не са положени обилни старания.

Биомасата като възобновим запас не е проучвана в огромен мащаб в Гърция, само че има един по-голям план на хоризонта, в Аминтео, в Западна Македония. Проектът се чака да бъде с мощ 25 MW и стойност съвсем 94 млн. евро и е под юрисдикцията на DEI, както оповестява Power Technology.

Тези стратегии имат капацитета да трансфорат Гърция във водеща мощ в региона на енергетиката на Балканите и в Южна Европа. Експанзията на Атина в региона на зелената сила също може да бъде възприета като стратегическо преимущество и стъпка напред към едно бъдеще на възобновимите енергийни източници. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР