Гърция, България, Румъния и Унгария се договориха да подобрят междусистемните

...
Гърция, България, Румъния и Унгария се договориха да подобрят междусистемните
Коментари Харесай

Нов енергиен център на Балканите

Гърция, България, Румъния и Унгария се договориха да подобрят междусистемните връзки и преносния потенциал на газопреносните си мрежи, което е част от дългогодишните им старания да диверсифицират източниците на газ и да усилят ролята си във веригата за енергийни доставки в Европа, разяснява " Ройтерс ".

През 2016 година четирите страни се споразумяха да разработят нужната инфраструктура за реализацията на така наречен отвесен газов кулоар , който ще разреши двупосочни газови потоци от Гърция към Северна Европа през България, Румъния и Унгария.
 Гърция е водач в зелената енергетика
Гърция е водач в зелената енергетика

След три години 60% от електрическата енергия ще идва от ВЕИ

След като Русия приключи доставките на газ за Европа вследствие на войната в Украйна, европейските страни търсят различни снабдители на газ и се стремят към по-активно енергийно съдействие.

Съгласно меморандума за съгласие, подписан в четвъртък в границите на конференцията за полутечен природен газ (LNG) в Атина, гръцката DESFA, българската " Булгартрансгаз ", унгарската FGSZ и румънската SNTGN Transgaz се споразумяха да стартират диалози по регулаторните и икономическите аспекти на коридора, се споделя в изказване на DESFA.

Споразумението ще бъде подписано за период от три години с опция за удължение с още една година, добави тя.
 Иван Шишков инспектира интерконектора с Гърция
Иван Шишков инспектира интерконектора с Гърция

Държавата не може да си разреши да не приключи газовата връзка до край

" Документът е значима стъпка към реализацията на Вертикалния кулоар - план, който ще способства доста за сигурността на доставките в по-широкия район ", съобщи в изказването основният изпълнителен шеф на DESFA Мария Рита Гали.

Тя добави, че той ще ускори още повече ролята на Гърция и на по-широкия район в региона на енергетиката.

ICGB, притежателят на втората газова връзка сред Гърция и България (IGB) - основна част от Вертикалния газов кулоар, който стартира да действа тази година - и Gastrade, разработчикът на плаваща апаратура за предпазване и регазификация край северното гръцко пристанище Александруполис, също подписаха съглашението в четвъртък.

IGB ще придобие още по-голямо значение, откакто оптималният му годишен потенциал от 3 милиарда куб. м нарасне.

" В съгласуваност с DESFA имаме опция да увеличим този потенциал (до) до 5 милиарда куб. м годишно ", обявиха двама висши ръководители на ICGB, като прибавиха, че това би трябвало да се случи дружно с стартирането в употреба на терминала за полутечен природен газ край Александруполис, което би трябвало да стане през 2024 година

Гърция стартира да изнася газ за България, която по-рано тази година беше отрязана от съветските доставки, откакто отхвърли да заплаща в съветски рубли.
 Боклукът в Гърция може да избави енергетиката
Боклукът в Гърция може да избави енергетиката

Нови ограничения против рецесията

Последното развиване се вписва добре в проектите на Гърция да се трансформира в главен директен маршрут за полутечен газ в Европа.

През тази година Атина понижи повече от два пъти вноса на съветски газ, като вместо това усили доставките на полутечен природен газ, главно от Съединени американски щати и Египет, до единственото си оборудване за полутечен природен газ в Ревитуса край Атина.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР