Гарантирани са всички социални плащания – детски, семейни, лични асистенти,

...
Гарантирани са всички социални плащания – детски, семейни, лични асистенти,
Коментари Харесай

Сачева гарантира всички социални плащания

Гарантирани са всички обществени заплащания – детски, фамилни, персонални асистенти, и пенсиите. За тях няма да има забавяния, не се чакат и разтърсвания. Пенсиите ще бъдат увеличени с 6,7% от първи юли, минималната пенсия ще е 250 лв.. Това заяви министърът на труда и обществената политика Деница Сачева на брифинг в Министерския съвет.

Към днешна дата в 240 общини 42 хиляди души се употребяват от услуги за това да бъдат наети хора за обслужване на възрастни, хора с увреждания и хора под карантина. Стойността на услугата е над 45 милиона лв.. Целевите средства за диагностика и лекуване, изплатени през МТСП, - 1498 души, които нямат приход и здравни осигуровки, са получили опцията да получат болнично лекуване на стойност 1 162 895 лева, които са преведени към НЗОК, сподели още тя.

" Продължихме и програмата „ Топъл обяд “, която ще има нови 214 контракта, като към днешна дата 30 648 души получават топъл обяд. Размера на финансовата помощ към общините за това е 2 926 314 лева От през вчерашния ден започва и реализацията на втори стадий за раздаването на хранителни артикули, като 26 хиляди лица ще получат над 450 тона храни, като огромна част от тях са в затруднена обществена обстановка. Реципиентите са разпознати от общините, и от локалните спешни щабове за битка с ковид, както и от Неправителствени организации. 9230 консуматори на обществени услуги са настанени в домове ", добави Сачева.

В идващите дни Междуведомствената комисия за бедствия и повреди ще утвърди нов транш от 800 хиляди лева за БЧК, които да бъдат изразходвани за храни за небогати. Раздаването на тези храни ще е със службите за обществено подкрепяне.

Сачева благодари на всички донори, които са помогнали за раздаването на храни на хора в потребност.

Днес постъпи и подаяние от Българска академия на науките от учените, член-кореспондентите и други чиновници в Българска академия на науките, което е на стойност 35 хиляди лв.. Те ще бъдат изразходвани за таблети за деца от институции-социални услуги от резидентен вид, и които вървят на учебно заведение. Вече са раздадени 108 такива таблета. В момента децата имат потребност от достъп до цифрово обучение.

По отношение на мярката, с която подкрепяме родители, които са в неплатен отпуск заради неспособност да гледат своите деца, все още са постъпили 3753 заявки, като през последните 10 дни към 280-300 души подават заявки всеки ден. Мярката ще продължи да работи до момента в който е належащо, може да се удължи и до края на годината. С измененията в Закона за здравето даваме опция още 30 дни неплатен отпуск да бъде признаван за трудов и застрахователен стаж – това значи, че хората по насила в неплатен отпуск могат да употребяват здравните си права, както и стаж за пенсиониране.

От предходната година в Агенцията по заетостта има план „ Родители в претовареност “, той още веднъж се възобновява – той дава работа на претенденти – детегледачи, които желаят да поставят грижи за деца от 0-12 години. Към момента са подадени 7600 заявки и 4154 безработни са назначени като детегледачи. Обикновено това е непосредствен родственик, който е без работа. Детегледачите се избират от самите родители. З тази мярка са планувани 17 милиона лв., належащо е да се извърнат към Бюрата по труда.

За безработицата, стартирахме при започване на изключителното състояние на 13 март с 201 000 безработни. Днес са 377 706 души. Нарастването е с 99 755 души, добави министърът.

28 271 са постъпили на работа от началото на рецесията. Хората, постъпили на работа са в браншове опазване на здравето, обществени действия, патронаж, превоз, логистика, питиета и други

Вследствие на ограниченията, които сме подхванали, сме задържали растежа на регистрация на безработни и за 13 май общо 1538 души са регистрирани на борсата като безработни.

За мярката 60:40 - 45 дни подред тази мярка събира от ден на ден заявки - 12 187 заявки за 191 344 служащи и чиновници, сподели Сачева. До 30 юни работодателите могат да аплайват за обезщетения на своите чиновници, посочи министърът.

Обсъждаме от няколко дни с министър Росен Желязков опцията от 1 до 15 юли фирмите, регистрирани в икономическите действия пътнически, крайградски превоз и различен превоз да аплайват за поддръжка от страната в размер на 290 лв. за заето лице за интервал от 6 месеца. Това са към 29 000 лица, общо заети в този бранш, за тази мярка са отделени 40 млн. лв., сподели още Сачева.

Относно домовете за остарели хора Сачева добави, че общият брой в домовете е 16 650, като броят на личния състав е 10850 индивида. До този миг има 52 инфектирани потребителя, и 44 души от личния състав, които са инфектирани с ковид. Предприети са ограничения за изолираност и да има предварителна защита за останалите. На този стадий Видин е региона с централизация със инфектирани, само че в други области пък няма нито един инфектиран.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР