Гарантирането на правата на българите в Република Северна Македония с

...
Гарантирането на правата на българите в Република Северна Македония с
Коментари Харесай

Желязков на среща с Талат Джафери: Конституционните гаранции за правата на българите в Република Северна Македония са ключът към развитието на добросъседски отношения между двете страни

Гарантирането на правата на българите в Република Северна Македония с вписването им в Конституцията на страната е ключът към развиването на добросъседски връзки сред двете страни. Това съобщи ръководителят на Народното събрание на среща през днешния ден с ръководителя на Събранието на Република Северна Македония Талат Джафери. Двамата вземат участие в Глобалната конференция за отбелязване на Международния ден на парламентаризма в испанския град Леон.

Позицията на България по присъединението на Скопие към Европейския съюз е поредна, акцентира и добави, че бъдещето на всички страни от Западните Балкани е в Европейския съюз. За прогрес обаче е належащо осъществяване на поетите задължения, предоговаряне на пакета от юли предходната година няма да има, съобщи той и напомни, че по този въпрос има обвързващо решение на 47-ото Народно заседание.

Ще подхождаме както до момента намерено и градивно, чакаме градивно и доброжелателно отношение от сътрудниците ни от Скопие,  сподели ръководителят на българския парламент. Други страни няма по какъв начин да разрешат нашите проблеми, изключително в случай, че имаме явен механизъм по какъв начин да вървим напред, добави той. По думите му от изключително значение е да има смяна в тона на обществената връзка на институциите на двете страни. Използваната от политиците изразителност насочва и моделира публичния дискурс, счита. Трябва с внимание да се отнасяме към това по какъв начин двете страни показват своя комшия в осведомителното пространство, означи той.

Фокусът в този момент е върху процеса на приемане на конституционните промени в Република Северна Македония, акцентира ръководителят на Народното събрание. Очакваме българите да бъдат включени напълно на равна основа във всички места в конституцията, където са изброени останалите нации, добави той. Според него този развой ще ръководи в забележителна степен публичните настройки и в двете страни. акцентира, че конституционните  промени, в сходство с постигнатото съглашение, би трябвало да влязат в действие преди пристъпване към идната стъпка в преговорния развой – връчване на преговорната рамка.

уточни, че самодейността му за осъществяване на сегашния диалог е водена от разбирането на България за нуждата от поддържане на разговор на всички нива за възстановяване на климата сред двете страни и за действителен прогрес във връзка с осъществяване на поетите задължения.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР