Гараж в центъра на София е бил продаден в края

...
Гараж в центъра на София е бил продаден в края
Коментари Харесай

60 000 евро вече не е скъпо за гараж в центъра на София

Гараж в центъра на София е бил продаден в края на предходната година на рекордната цена от 60 000 евро. Това сподели в ефира на Българска национална телевизия кредитният съветник Тихомир Тошев, който дружно с заместник-председателя на Националното съдружие " Недвижими парцели " Александър Бочев разяснява трендовете на имотния пазар.

За миналата година парцелите у нас са поскъпнали приблизително с 10%, в София - с 15%. Увеличеното търсене съгласно анализаторите се изяснява с обстоятелството, че депозитите в банките са с нулеви лихви и хората избират да влагат, опасявайки се от обезценяване на спестяванията им.

От друга страна ниските лихви по заемите също спомагат процеса, като упованията са те да се задържат на това равнище и тази година, след което да стартират да се повишават.

" Хората, които сега теглят заем, са предпазени от внезапно повишаване на лихвата им, тъй като след спукването на имотния балон през 2008 година всички страни в Европейски Съюз са лимитирали самодейността на банките сами да подвигат лихвите на към този момент изтеглените заеми. Всички се образуват от транспарантен пазарен показател плюс твърда надбавка, което значи, че покачването би било гладко и това не би трябвало да тревожи хората ", съобщи Тихомир Тошев.

Според него е рационално да влагаме в парцел в този момент, в случай че разполагаме със спестени най-малко 10 - 15% от цената на парцела и можем да разчитаме на постоянни приходи, които да покрият дълготрайна кредитна вноска.

" Пикът на цените към този момент е доближат и през тази година ще има задържане и плато. Очаквах наклонността да се обърне по-отдавна, само че сякаш пандемията оказа въздействие в противоположна посока. Има една доста основна разлика сред това, което назоваваме балон през 2009 година и в този момент ", добави Александър Бочев. По думите му тогава цените стартираха от доста ниски равнища, имайки поради, че имотния пазар в България има доста краткосрочна история от 90 -те години до в този момент.

Ще има известно отрезвяване в купувачите и продавачите, имайки поради, че техните визии за цените ще стартират да се разминават и това ще докара до задържане на цените и след прочут интервал от време и до спад на цените, предсказа Бочев.

Какви жилища търсят сега хората?

В момента множеството платежоспособни купувачи купуват ново строителство, безапелационни са от сектора.

" Естествено в новите здания изискванията са доста по-добри и съвременни и носят авторитет на купувачите си. В момента, в случай че излезе нещо на пазара в хубава постройка, добре направено и качествено строителство, то за един или два дни си намира покупател. Повечето купувачи към този момент са наясно с наклонността и не считат, че това е брокерски трик. Тези, които си мислят по този начин изпускат по един или два жилището и преди да си намерят мечтаното жилище, а и постоянно купуват нещо, което не е било толкоз положително, колкото предходното ", изясни Бочев.

Според специалиста има хора, които търсят жилища за инвестиция и дълготрайно да ги отдават чартърен и да получават по-висока рентабилност от депозитите на банките, тъй като от наемите може да получите една рентабилност в размер 4-4,5% годишно.

" Имайки поради, че през последните две, три години цените вървяха в посока нагоре има и доста хора, които купуваха парцели със спекулативна цел. Купуват на зелено от строителите и след акт 14, или разрешаване за прилагане на постройката препродаваха жилища на много по-високи цени. Има интерес към такива парцели ", уточни Бочев. По думите му многото неосветени и празни жилища в София са точно парцели, които са купувани за препродажба в един миг, в който вложителите са очаквали, че цените ще доближат своя пик.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР