Галилео ГалилейФизик, астроном, астролог и философ /1564 - 1642/Произход: Пиза,

...
Галилео ГалилейФизик, астроном, астролог и философ /1564 - 1642/Произход: Пиза,
Коментари Харесай

Галилео Галилей, човешкият пример за можене

Галилео Галилей
Физик, астроном, астролог и мъдрец /1564 - 1642/

Произход: Пиза, Тоскана, артистично и музикално семейство на дребни благородници

Образование: Домашно обучение, религиозно обучение в манастира „ Санта Мария де Валомброза “, медицина, философия и математика в Университета в Пиза

Постижения: Създава телескоп, с който следи Луната, открива четирите луни на Юпитер, изяснява цикличния темперамент на етапите на Венера, изследва правилата на гравитацията и придвижването на телата, слага основите на класическата механика, основава механически уреди за мирни и военни цели, издава книгата „ Диалог за двете метафизичен системи “, с която в действителност поддържа планетарната доктрина на Коперник и поради която е разследван и наказан от Светата инквизиция

Признание: Наричат Галилей „ Баща на актуалната астрономия “, „ Баща на актуалната физика “, „ Баща на актуалната просвета “

Той е индивидът, който взе стълба, подпря я на небето и сподели на човечеството – да се качим! Казва се Галилео Галилей . Роден е през ХVІ век в Пиза, само че още не е починал и май няма да почине.

Бащата на модерната физика, на модерната астрономия, на модерната просвета – по какъв начин ли не го назоваваме. Някои му викат Гал Гал, с цел да го приближат до себе си. Други омаловажават научния и човешкия му път. Трети го боготворят - не се сещат, че човешката уязвимост е мярка за човешката мощ. Аз избирам да го схвана и да виждам небето дружно с него. Така то по-добре се вижда.

Галилео Галилей реализира доста, не може да се изброи всичко, а и не това е задачата. Целта е да разберем, че човек може. Не всичко. Не постоянно. Не всеки човек. Но може. Така че Галилей е и образец за можене. Той не стопира да мисли върху света, да опитва с късчета от него, с цел да разбере цялото, само че угасва на 77 . Тогава е кьорав и упрекнат в разкол от обичаната черква, която дълго не му прости дързостта да вижда, способността да мисли и скромното предпочитание да споделя забелязано и премислено.

Галилео Галилей е роден през 1564 година , татко му е композитор, свири на лютня и предава на сина си значими уроци. Сред тях са песимизъм към престижите, чувство за мярка и темп, нюх за връзката сред доктрина и процедура. Този нюх Галилей трансформира в брак сред нереалната математика и практическия опит.
Той е прелестен свирач на лютня, надалеч преди да стане прелестен наблюдаващ на небето
Първата житейска ориентировка на Галилей е музиката. Той е прелестен свирач на лютня, надалеч преди да стане прелестен наблюдаващ на небето. Момчето учи в католически манастир край Флоренция, а след това медицина в Пиза . Там Галилео има просветление - вижда заклатен от течението полиелей и стартира да изследва природата на махалато към век преди Хюйгенс да я разкрие.

Галилей зарязва медицината и учи математика и естествени науки. Първо изобретява термоскоп – нещо като термометър. Покрай устрема за изобретяване обаче учи дизайн и очевидно е добър, тъй като по-късно даже преподава вероятност и светлосянка във Флоренция . През 1589 става професор по математика в Пиза, а след това в Падуа 18 години предава геометрия, механика и астрономия.

Към края на века пътува до Венеция и среща прелестната Марина Галба . Въпреки че е мощно набожен, той има с нея дълга връзка и три деца, само че без брак. Любимата му щерка Виргиния, с монашеско име Мария Селесте , на остарели години му е опора и скъп асистент.

Най-значимите открития на Галилей са от последното десетилетие на ХVІ и първото на ХVІІ век. Започва със подозрение в изказванието на Аристотел , че тежките предмети падат по-бързо от леките. Да, по този начин наподобява, само че тя и Земята наподобява плоска, и Слънцето като че ли се върти към нея.

Галилей опитва и, много преди Нютон, допира тематиката за гравитацията, като потвърждава, че телата, без значение от природата си, падат, или при избрани условия биха падали с идентична скорост.

Но не вярвайте в басните, че пуска от кулата в Пиза стоманени топки и птичи пера, с цел да съпостави времето на рухване. Всъщност прави опитите в домашни условия. Пуска топки по наклонени повърхности, а по този начин открива и закона за инерцията.

Пак общоприето е мнението, че в случай че тяло се движи по някаква повърхнина, то забавя придвижването си и ще спре, в случай че няма външна мощ. Галилей обаче открива, че в случай че възпиращите сили се отстранен, предметът ще се движи постоянно. После Нютон прави от това изобретение Първи закон за придвижването.
Коперник е прав, само че не мога да го потвърдя
Най-големите открития на Галилей обаче са свързани с астрономията. В началото на ХVІІ век се спори прав ли е Коперник, че не Слънцето се движи към Земята, а назад. През 1604 година Галилей споделя: „ Коперник е прав, само че не мога да го потвърдя “.

След 5 години научава, че в Холандия е измислено оптическо знамение - „ телескоп “. По незадълбочено изложение дизайнерът Галилей прави лична тръба, която дава тройно нарастване на далечни предмети. После реализира 32-кратно нарастване и единствено за година открива невидимото.

Първо, вижда, че Луната не е гладка, както се счита, а по нея има планини и долини. После гледа Млечния път и схваща, че той е голямо скупчване на звезди, което поддържа концепцията на Джордано Бруно, че звездите са безчет.
Галилей открива четирите луни на Юпитер и по този начин нанася удар на геоцентризма
Галилей открива четирите луни на Юпитер и по този начин нанася удар на геоцентризма. После гледа придвижването на слънчевите петна и етапите на Венера, доста сходни на лунните. Това към този момент е солидно доказателство в поддръжка на теорията на Коперник, че Земята и планетите се въртят към Слънцето.

Резултатите бързо се разчуват, само че църквата му не разрешава да поддържа теорията на Коперник. При новия папа има топене и тогава Галилей издава най-прочутата си книга – „ Диалог по отношение на двете основни системи на света ”.

Въпреки че книгата е утвърдена от цензурата, когато става факт, църквата се стряска и през 1632 година създателят е пред Светата Инквизиция. Дали поради престижа му, или заради дебелите връзки, не го пращат в пандиза, а го поставят под домакински арест до края на живота. Първо това е в имението на Пиколомини, архиепископ на Сиена, а след това в персоналната му вила в Арсетри, край Флоренция.
Забранени са всичките му книги, в това число тези, които би могъл да напише в бъдеще
Забранени са всичките му книги, в това число тези, които би могъл да напише в бъдеще. Той би трябвало да чете по седем псалма един път седмично за идващите три години и с публична декларация да се откаже от хелиоцентричната илюзия.

Не вярвайте на баснята, че пред съда Галилей, откакто се отхвърля, мърмори под нос – и въпреки всичко, тя се върти.

Въпреки това обаче и макар всички съмнителни или искрено нелицеприятни обстоятелства, които се знаят или допускат за индивида и учения Галилео Галилей, за човечеството той остава знак на съпротивата против догматизма и на проучване в търсене на истината – колкото и относителна да е тя.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР