Галерия Париж отново отвори широко вратите си за изложбата на

...
Галерия Париж отново отвори широко вратите си за изложбата на
Коментари Харесай

Жените в Библията рисува Юлия Станкова

Галерия " Париж " още веднъж отвори необятно вратите си за изложбата на художника-богослов Юлия Станкова под името " Жените в Библията ". В нея са показани тринадесет платна, като пет от тях интерпретират събития от Стария Завет, а осем - от Новия Завет.

Юлия Станкова е добре прочут създател, както на българската, по този начин и на задграничната аудитория, със своите дълбоки търсения в Библейските текстове, които пресъздава в облик и по този начин основава един нов вид иконография. А за това се изисква доста вътрешна храброст и огромна просветеност, тъй като се борави с тежка за схващане материя, която е мъчно преводима за актуалния човек. Юлия съумява да извлече квинтесенцията на даденото Библейско събитие и да го претвори в картина, като по този начин размества пластовете и основава неспокойствие в човешката душа. А това неспокойствие може да докара при някои хора до търсене и преоткриване на прекъснатата връзка с Бога, при други още повече да я затвърди, при трети ще бъде единствено спокоен полъх и ще отмине, само че при всички положения нещо ще се случи, ще се извърши някакво вътрешно придвижване, показва галеристката Надя Павлова.
" Марта и Мария "
" Жените в Библията " е малко засягана тематика и изложбата надалеч не претендира за пълнота, защото това е широко поле за проучване. В нея фенът ще се срещне със сестрите на Лазар - Марта и Мария, със самарянката, с кръвоточивата, с прелюбодейката, с Мария-Магдалина, само че и ще се запознае с по-малко познатите Йезавел, както и с кротката, любяща жена на Товит - Сара. Жената на Лот ще провокира състрадание, а усмивката на Сара ще ни подсети да имаме вяра в Бога, " тъй като невъзможното за индивидите е допустимо за Бога " (Лука 18:27). Бесовете на Мария-Магдалина ще ни покажат, че и ние страдаме от същите пристрастености и пороци, за които да се молим за излекуване, а " Спасяването на прелюбодейката " ще ни напомни да не осъждаме, а да се вгледаме първо в себе си. И всички тези Библейски тълкувания в облици, ще ни притеглят там, за където душата невидимо копнее - Царството Божие. " Царството Божие, вътре във вас е " (Лука 17:21). Но с цел да го открием ще би трябвало да разместим пластовете, нали?>  >

 
 
 
 >
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР