Галъп интернешънъл болкан представи свое проучване, което направи за предстоящите

...
Галъп интернешънъл болкан представи свое проучване, което направи за предстоящите
Коментари Харесай

Галъп: Повече от половината избиратели искат нов кмет след тези избори

" Галъп интернешънъл болкан " показа свое изследване, което направи за идните локални избори по молба на БНР.

44,8% са гласоподавателите, които се чака да гласоподават на локалните избори, които ще се проведат на 29 октомври. За 2,5% от гласуващите може да се чака да гласоподават с " Не поддържам никого " в избора за общинска листа, демонстрират данните. 

За задачата на изследването респондентите са помолени да отговорят за листата на коя от партиите или свързани с тях локални обединения биха дали своят вот.

24,9% от гласуващите за партия или претендент биха протегнали ръка към листа или коалиция към ГЕРБ, 16,8% – на ПП-ДБ, а в София – и на " Спаси София ", на " Възраждане " – 15,8%, Движение за права и свободи – 12,7%, Българска социалистическа партия – 9,5%, Има Такъв Народ – 4%, " Левицата " – 2,2%, а 12% ще гласоподават за разнообразни други обединения, измежду които личат по-видимо варианти към " Български напредък ", Вътрешна македонска революционна организация и други

2,1% споделят, че ще изберат самостоятелен претендент, демонстрират данните.

От " Галъп интернешънъл болкан " регистрират, че многообразието на локални вариации е неизброимо, прекалено много са по-малките обединения и по тази причина равнищата са ориентировъчни, само че те демонстрират най-общите афилиации на гласоподавателите с избрана политическа марка, т.е. главният им претекст, когато гласоподават за една или друга локална коалиция.

Авторите на изследването показват, че въпросът за общински листи стига до отговори, които са близки до настройките за гласоподаване за парламент, само че въпреки всичко личат някои разлики по отношение на практиката на " Галъп интернешънъл болкан " във връзка с настройките за гласоподаване за парламент: Например, " Възраждане " наподобява в по-удобна позиция спрямо предстоящото гласоподаване за парламент, " Левицата " добива видимост, очевидно предвид на различната роля, която групировката играе по места по отношение на Българска социалистическа партия. ПП-ДБ пък сякаш остават под предстоящото си парламентарно показване и така нататък, до момента в който Има Такъв Народ, да вземем за пример, демонстрира по-скоро покриване на настройките от двата вида избор ", разясняват социолозите от организацията.  

44,8% са заявяващите, че ще гласоподават, одобряват, че, когато става дума за кметските избори, за тях е по-важна партията, която издига избран претендент, само че за 53,6% по-важна е самата персона на претендента. По-добре е да има нов кмет, споделят 54,8% от възнамеряващите да гласоподават. По-добре е да остане същият кмет – одобряват 37,7% от тях. В последна сметка, надвива общото предпочитание за смяна, както и фокусът върху мажоритарния избор.

Вие персонално, бихте ли, или не бихте приели да гласувате на локалните избори за даден претендент, партия или коалиция против възнаграждение, различен тласък или по насила – това също попита " Галъп интернешънъл болкан " за потребностите на Българското национално радио. Да, бих, признават 11,4% от възнамеряващите да гласоподават. Не, не бих, дават отговор 83,8%. Сред откровените личат по-скоро млади представители на малцинствени групи.

Данните са на " Галъп интернешънъл болкан " по поръчка на Българското национално радио. Изследването е извършено сред 15 и 22 октомври 2023 година измежду 1008 души по метода " лице в лице " с таблети. Двустепенната гнездова извадка е представителна за пълнолетното население на страната. Максималното общоприетоо отклоняване е ±3.1% при 50-процентните дялове. 1% от цялата извадка е еднакъв на към 54 хиляди души.

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР