Габрово. Габровският Регионален исторически музей обяви ръката на бог Сабазий

...
Габрово. Габровският Регионален исторически музей обяви ръката на бог Сабазий
Коментари Харесай

Габрово: Ръката на бог Сабазий е обявена за културна ценност на Регионалния исторически музей

Габрово. Габровският Регионален исторически музей разгласи ръката на господ Сабазий за културна полезност на месец декември. Това е един от скъпите експонати на музея и рядко може да се види подобен предмет, оповестяват от културната институция .
Археологът Росен Йосифов изяснява, че Сабазий е трако-фризийско провидение. Култовата му ръка е употребена по време на обреди. Фригия е в Мала Азия, в днешна Турция. Култът към Сабазий е пренесен от траки, за които има сведения, че са мигрирали там още през 13-12 век преди Христа. Заедно с тях, почитането на божеството се връща в Тракия и се популяризира в цяла Европа.
Най-силно е развита вярата в него от 1-ви до 4-ти век, в границите на Римската империя. Култови ръце на Сабазий се откриват на територията на цяла Европа – в засипания от лава град Помпей, в Швейцария, Русия, Англия. Култови предмети, свързани с него се съхраняват и в Съединени американски щати. По думите на Росен Йосифов, в България са открити пет сходни предмета.
Освен Регионален исторически музей-Габрово, музеите в Добрич, Стара Загора, Плевен и частната сбирка „ Арес “ съхраняват ръце на Сабазий. Те са дребни, с височина 10-20 см. Някои модерни създатели се пробват да свържат култа към божеството с християнството. Жестът, който е показан с бронзовата ръка, припомня на християнска благословия.
През 2000 година, когато Брюксел е една от културните столици на Европа, скъпата паметна ръка на Сабазий, благосъстоятелност на РИМ – Габрово, е включена в огромния арт-фестивал „ Европалия “, който се организира в столицата на Европа.
Идеята на екипа на габровския музей, е предметът да стане част от бъдеща нова експозиция, за която е належащо финансиране. До тогава, музеят показва скъпите си експонати в разнообразни изложения или като културни полезности.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР