Габрово е родно място на един от най-добрите съвременни творци

...
Габрово е родно място на един от най-добрите съвременни творци
Коментари Харесай

Поставиха арт инсталации в училищен двор в памет на Кристо

Габрово е отечество на един от най-хубавите модерни създатели в света, Христо Явашев - Кристо. В негова памет, група интелектуалци имат концепция да трансфорат едно бивше учебно заведение в център за модерно изкуство.

Така от известно време в двора на учебното заведение се извисяват две обилни атр съоръжения, за които създателите на плана „ неСметни благосъстояния “ споделят, че са направени на правилото „ от нищо, нещо “.

От няколко седмици дворът на някогашния колеж по текстил в центъра на Габрово оживя. Погледите на минувачите отдалеко притеглят две големи арт съоръжения, които става известно са направени напълно от ненужните боклуци на предприятията в града. С това група интелектуалци слагат началото на работата по превръщането на запустялата постройка в център за съвременно изкуство, който ще носи името на Кристо.

" Първо, чисто символно поради текстила, който е предмет, който Кристо и Жан-Клод работят и второ, тъй като това е една прелестна постройка, с доста хубави пространства, високи тавани, просторни цехове и дава опция за доста положителни изложения, а където са били класните стаи има опция за ателиета на художници и резидентни прояви “, споделя Маргарита Доровска – шеф Музей на хумора и сатирата.

Фигурата е висока 3 м., тежи 150 кг. и е направена от метал, ленти за термопечат, четки от автомивка и 15 000 капачки.

За да осъществят тази своя концепция, в продължение на няколко месеца художникът Невена Екимова и шефът на Музей на хумора и сатирата Маргарита Доровска обикалят габровските компании и предприятия с една цел – там да открият съкровища, измежду ненужния боклук, които след това да се трансфорат в изкуство. Своят план назовават „ неСметни благосъстояния “.

" Аз работя с най- разнообразни материали и виждам във всеки капацитет да се трансформира в нещо. Това, което най-вече ме интересува е по какъв начин огромните предприятия се оправят с огромните количества боклук и в случай че може този боклук. Ние си избирахме фабриките по това, какъв тип боклук си представяхме, че те създават. Това беше концепцията да създадем нещо огромно, с цел да покажем на хората мащаба на отпадъка, макар че това е една незначителна част от отпадъка. Аз персонално си падам по органични форми, старала съм се да наподобяват малко или доста на същества от флората или фауната “, споделя Невена Якимова.

Така с креативно ентусиазъм и доста работа Невена Екимова съумява да сътвори две зрелищните арт съоръжения, само че най-много да притегли вниманието на хората към остарялото учебно заведение, което тя и десетки габровски художници мечтаят скоро да се трансформира в център за съвременно изкуство.

Репортер: Мирела Дончева
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР