Габон ще „спазва всички ангажименти“ след преврата, казва хунтата

...
Габон ще спази всички свои ангажименти в страната и чужбина,
Коментари Харесай

Габон ще спази всички свои ангажименти в страната и чужбина, хунтата обеща в четвъртък, ден след военното сваляне на президента Али Бонго. Междувременно основният опозиционен съюз в страната призова лидерите на преврата в четвъртък да признаят, че е спечелил президентските избори на 26 август.

Генерал Брис Олигуи Нгуема ще „поетапно въведе преходни институции“, каза полковник Улрих Манфумби Манфумби, говорител на новосформирания Комитет за преход и възстановяване на институциите (CTRI) на Габон, по държавната телевизия в четвъртък, ден след като бунтовнически офицери свалиха президента Али Бонго.

В изявление по държавната телевизия хунтата каза Габон ще спазва всички свои международни и вътрешни ангажименти. „Бригаден генерал Брис Олигуи Нгуема, президент на прехода, иска да увери всички донори, партньори за развитие и кредитори на държавата, че ще бъдат взети всички мерки, за да се гарантира, че ангажиментите на страната ни, както външни, така и вътрешни, ще бъдат спазени“, каза Манфумби.

Превратът в сряда дойде малко след като избирателната комисия на Габон обяви резултатите от президентската надпревара на 26 август, давайки на действащия президент 64 процента от гласовете и още един мандат.

Ден по-късно основният опозиционен съюз на Габон призова военни офицери, които взе властта, за да продължи изборния процес и да завърши преброяването на президентския вот, който според него е бил фалшиво присъден на Бонго преди преброяването да приключи.

АС се среща, за да обсъди ситуацията в Габон

Съобщението в четвъртък дойде, когато Съветът за мир и сигурност на Африканския съюз проведе среща относно ситуацията в Габон след преврата.

„Сега – Съветът за мир и сигурност на АС се среща, за да разгледа ситуацията в Габон“, се казва в изявление на органа на АС в X, бивш Twitter.

Съобщава се, че срещата е била председателствана от комисаря по политическите въпроси на АС Банколе Адеойе от Нигерия и настоящия ротационен председател на съвета Уили Нямитве от Бурунди.

 Той не дава допълнителна информация.

В сряда , ръководителят на Комисията на Африканския съюз, Муса Факи Махамат, каза, че "категорично осъжда" това, което той описа като опит за преврат в богатия на петрол Габон.

Факи също призова армията и силите за сигурност на Габон "да гарантират физическа неприкосновеност" на Бонго, за когото лидерите на преврата казаха, че е бил поставен под домашен арест.

Военното поглъщане слага край на повече от половин век от управлението на семейство Бонго и създава нова главоблъсканица за континент, който се бори да се справи с осем преврати от 2020 г. насам. Наскоро избраният президент на Нигерия го нарече „зараза на автокрацията“.

Политическият блок на Централна Африка, Икономическата общност на централноафриканските държави (ECCAS), осъди преврата в изявление, заявявайки, че планира „неминуем“ среща на държавните глави, за да се определи как да се отговори. Не се посочва дата.

(FRANCE 24 с AFP, AP и Reuters)

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР