Габон е частично отстранен от Британската общност след преврат

...
Габон е частично отстранен от Британската общност, след като военни
Коментари Харесай

Габон е частично отстранен от Британската общност, след като военни командири извършиха преврат, сваляйки президента Али Бонго.

Решението беше взето от външните министри на Британската общност, които се срещнаха в рамките на Общото събрание на ООН.

Лидерите призоваха Габон да поддържа ценностите и принципите на Британската общност.

Те поискаха от страната да проведе надеждни избори възможно най-скоро.

Военните в Габон свалиха г-н Бонго от власт малко след като той беше обявен за победител на президентските избори през 2023 г.

Г-н Бонго беше на власт в богатата на петрол страна от 2009 г., когато наследи баща си, който управлява страната в продължение на 41 години.

Първоначално той беше поставен под домашен арест, когато военните лидери поеха управлението, но по-късно беше освободен и му беше дадено разрешение да пътува в чужбина за медицински прегледи.

Външните министри - заседаващи като министерска група за действие на Британската общност - поискаха Габон да гарантира безопасността на г-н Бонго и тази на семейството му и казаха в изявление, че те " решително осъди противоконституционното отстраняване на избраното правителство от длъжност“.

Те казаха, че спирането на Габон е в сила „в очакване на възстановяването на демокрацията“. Той изключва Габон от всички междуправителствени срещи и събития на Британската общност, включително срещи на министри и ръководители на правителства.

Новият министър-председател, Реймънд Ндонг Сима, беше назначен като временен премиер министър през септември, след като генерал Брис Олигуи Нгуема, който ръководи преврата срещу г-н Бонго, стана преходен президент на Габон. трябва да проведе нови избори до две години.

Министрите на Британската общност дадоха на новите лидери на Габон две години, считано от 30 август 2023 г., за провеждане на надеждни избори. Те добавиха в изявлението, че ако през това време не бъде постигнат напредък, страната може да бъде напълно извадена от групата.

Въпреки осъждането на преврата от други международни лидери както в Африка, така и в Запада, цивилните изглежда са приветствали промяната.

Много габонци ​​бяха скептични относно решението на г-н Бонго да се кандидатира за трети мандат. Той дойде на власт за първи път на избори преди 14 години след смъртта на баща си Омар Бонго, който монополизираше президентството повече от 40 години.

Някои също имаше сериозни съмнения относно способността му да осигури ефективно лидерство, след като получи инсулт през октомври 2018 г.

Защо младите африканци празнуват военни поглъщания

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР