Гъбите са особен зеленчук и се развалят много бързо. Затова

...
Гъбите са особен зеленчук и се развалят много бързо. Затова
Коментари Харесай

Съхраняване и сушене на гъби

Гъбите са необикновен зарзават и се скапват доста бързо. Затова в случай че сте решили да ги съхранявате за зимата, не трябва да изчаквате прекомерно дълго, откакто сте ги купили или набрали, тъй като има заплаха да станат негодни за ястие.

Най-добрият вид за съхранението на гъби е да ги оставите независимо (без други зеленчуци) в книжен плик, който наложително да бъде отворен, с цел да може зеленчукът да диша. Тъй като хартиеният плик ще се овлажни, е добре да прехвърлите тази торба в найлонова, само че не ги затваряйте.

Съхранението на гъби за дълъг интервал крие своите опасности. Ако пропуснете да запишете по кое време сте поставили гъбите във фризер или в буркани можете да се натровите. Хубавото на гъбите е, че ги има целогодишно в магазините и по-предпазливите от нас няма от какво да се тревожат. Ако обаче сте от тези, които с изключение на да си ги купуват умеят и да ги разпознават и берат, значи ще имате потребност да ги консервирате и съхранявате за по-дълъг интервал от време.

Брането на гъби не е за всеки. Знаете, че има отровни гъби, които доста наподобяват на тези, които похапваме, закупени от магазина и е рисково изключително за хора, които не схващат и не разграничават. Ако не сте сигурни в това, което вършиме не рискувайте здравето и живота си.

 Съхраняване на Гъби

Интересен метод за запазване на гъби е като ги изсушите. След като се изсушат, гъбите са няколко пъти по-калорични в сравнение с в прясно положение.

Нареждате си нарязаните на шайби гъбите в тава, която авансово е покрита с домакинска хартия за печене. Слагате тавата във фурната на към 50 градуса и ги сушите към 5 часа. Истината е, че по този метод стават по-бързо, само че и токът, който ще изразходите няма да бъде малко. Затова в случай че ви се коства прекомерно скъпо, доверете се на другия способ за сушене. Ето и какво ни е належащо за него:

1. Гъбите, които употребявате наложително би трябвало да бъдат пресни и да нямат никакви пострадвания по себе си.

2. Нарязвате ги на шайби, след което ги подреждате върху тави или табли, чиято повърхнина би трябвало да бъде решетъчна.

3. Поставете гъбите някъде на слънчево, само че никога не на земята. Трябва да бъдат на височина не по-малка от половин метър.

4. За да се изсушат гъбите, са им нужни не повече от две дни, като мястото, което сте подбрали за тази цел би трябвало да бъде с изключение на слънчево и проветриво.

5. След двата дни отредени на гъбите да се изсушат, крайният резултат би трябвало да е следният – при натискане гъбката би трябвало да се пречупва.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР