Г-н Здравков, всички добре знаем, че далаверата у нас няма

...
Г-н Здравков, всички добре знаем, че далаверата у нас няма
Коментари Харесай

ЕС търси от България 890 млн. лв. от митнически далавери, прокуратурата нехае

Г-н Здравков, всички добре знаем, че далаверата у нас няма почвен ден и карантина не я лови. Какво остана прикрито в този аспект под мантията на коронавирус рецесията?

Мога да разясня най-малко три случая на контрабанда през митниците. Най-фрапиращото е, че държавното управление прикрива отчети от ОЛАФ и Европейски Съюз за митнически измами у нас през последните пет години, които са ощетили европейския бюджет с 890 млн. лв. и по тази причина те минават към съответна процедура против България.

Кога са пристигнали тези отчети в България?

Последният - в края на януари тази година. Става дума за съответни тарифни позиции при импорт на китайско карго на занижени цени - импорт в България по законите на Европейски Съюз, като митата идват по сметка на съюза. В отчета се споделя, че вредите на Европейският съюз са приблизително по 120 млн. лева на година, а самата България губи към 25 млн. лева несъбран Данък добавена стойност. Писмата са изпратени от Европейски Съюз към ръководителя на нашата задача там Димитър Цанчев, към министъра на финансите Горанов, към един от заместниците му и към ръководителя на Агенция „ Митници “. В текста се споделя, че през последните години от Брюксел неколкократно са предупреждавали управлението на Агенция „ Митници “, че там се правят противозаконни дейности и че „ са оказвали непозволено напън върху избрани вносители “, което е довело до тази вреди. На техния език това значи, че ние сме една проведена група за обири на мита, която е траяла да работи след категорично отправени предизвестия.

За какво съответно става дума?

В България има избрани минимални цени за импорт. Един продукт, да вземем за пример - чорапи, не може да бъде внасян на цена под 0.3 лева за численост. И по тази причина всички внасят чорапите на 30 стотинки. Европейски Съюз обаче не е склонен, тъй като чорапи има всевъзможни и междинната им цена би трябвало да е друга, да речем - 50 стотинки. Тоест - ние сме откраднали и продължаваме да крадем европейски мита. На някой могат да му се сторят смешни тези 20 ст. разлика, само че това са две трети от цената на всеки чифт чорапи. Има и различен проблем. За да досъберат тези изчезнали мита, управляващите би трябвало да заведат искове против фирмите-вносителки. Отсега мога да се обзаложа, че тези искове ще паднат в съда на 100 %. Така националният бюджет, с изключение на разликите от митата на Европейски Съюз, ще заплати и разноските по делата.

Има ли по какъв начин България да не заплати тези 890 млн. лева на Брюксел?

Няма по какъв начин, тъй като това е вреда за европейския бюджет.

Една елементарна аритметика демонстрира, че вредите за нашата страна са за над милиард и половина - към несъбраните от ведомството на Горанов 700 млн. от бизнеса на Васил Божков прибавяме тези нови 890 милиона, които изискуем на Европейски Съюз. Вероятно министърът има неподозирани качества, откакто това не се отразява на поста му.

Плюс бъдещите разноски по делата. Той не може още веднъж да каже, че не е знаел, защото по закон назначава шефа на Агенция „ Митници “, а всички писма са минали през Министерството на финансите. Сигналът със сигнатурите от Европейски Съюз и ОЛАФ съм изпратил до прокуратурата, която би трябвало да се бори с проведената престъпност. От там ми дадоха отговор, че в него липсвали данни за осъществени закононарушения и информацията ми се базирала на „ неустановени документи с неизяснена идентичност “. Знаете ли кой е доктор Андреас Шварц? Това е някогашният началник на кабинета на настоящия ръководител на МВФ Кристалина Георгиева. Понастоящем той е шеф на Дирекция „ Приходи и многогодишна финансова рамка “ към Европейски Съюз, държи ключът към всички типове финансови средства в Съюза и в това си качество е подписал всички представени отчети. Телефоните на доктор Шварц са оповестени в интернет, аз ги приложих в сигнала до прокуратурата, а там приказват за неизяснена идентичност и документална неплатежоспособност! Димитър Цачев, през чийто ръце грамите наложително минават, също ли е "неизяснена идентичност "?

Главният прокурор господин Гешев неведнъж разгласи обществено своите стандарти на работа.

Според стандартите на господин Гешев, министър Горанов би трябвало да бъде заключен неотложно, може би малко след шефа на Агенция „ Митници “. Сигналът съм подал на 6 март 2020 година и след два месеца получих цитираният отговор от прокуратурата. А по тематиката приказвам обществено от 20 години.

Защо не изпратите сигнала и до началника на министър Горанов - министър председателят Борисов?

Пратил съм го. Твърдя, че изчезнала сума от близо милиард е опасност за националната сигурност, изключително когато се прави от държавни чиновници на високо равнище. "Сигналът е заведен под № 115 " - това е отговора.

Кога господин Борисов ще би трябвало да се бръкне и да върне - с обществени средства, несъмнено - дължимите на Европейски Съюз 890 млн. лв.?

През идващите три години. Само че той ще би трябвало да побърза, тъй като в противоположен случай България няма да получи други пари. Тук, с изключение на финансовата рамка, има рамка национала сигурност и сигурност на Европейски Съюз, както и морална рамка. Това е един от отговорите на въпроса за какво няма да влезем в Шенген. Страна, която съзнателно не си събира приходите, даже откакто е предизвестена, мъчно ще бъде позволена и в банковия съюз. Сигурен съм, че и този случай, и историята с хазарта ще имат продължение. И то се назовава европейска прокуратура. И в двата проблема държавни чиновници са упражнявали псевдо надзор, довел до вреди в изключително огромни размери.

Излиза ли от всичко това, че българското общество е безсилно да е оправи с далаверата?

Не напълно. Аз от 4 години се боря безрезултатно с господин Боил Банов по прословутото „ Ларго “. Ще изчакам следващите дейности на прокуратурата и всичко това, дружно с последния Данък добавена стойност проблем, ще изпратя на госпожа Кьовеши в европейската прокуратура. И в двата случая става въпрос за европейски пари. Очевидно господин Гешев не е изключително добре признат в Европа.

Коя спекулация може да се пребори за наградата „ Шедьовър на сезона “?

Няколко са. Мога да покажа тъкмо по какъв начин се краде по време на пандемия от медицински консумативи. Трудно човек може да повярва, че такива документи в действителност съществуват в правния мир. Във всяка аптека медицинските калцуни костват 5 лева за 100 броя. Според митническата декларация, подписана от министъра на опазването на здравето като вносител на стоката от Турция обаче, един чифт калцуни коства тъкмо 6 $, по курса на деня - 10.76 лв.. Ако кажат, че става дума не за чифт калцуни, а за кутия с по 100 броя, тогава ще излезе, че сме закупили 15 млн. калцуни – да заринем цялото население с тях.

Друг образец. От Китай са импортирани 50 бр. обдихвателни апарати, всеки един на стойност 30 000 евро. В интернет можеш да ги намериш - от същата компания и в същия град - на цена 11 000 евро. Да не приказваме за импортираните 1.170 млн. маски на цена 1.2 евро, които с разказани в спецификацията като немедицински и нестерилни. И защо са ни те в битката с коронавируа? Може би ще си вършим карнавали с тях? Чисто светотатство по време на изключителна обстановка!

От позиция на публичната сила и нейната успеваемост, какъв брой от сигналите на Легия „ Антимафия “ до прокуратурата са довели до действителен резултат?

Успеваемостта ни е под 10 %. Не е изненадващо, нали?

Разговора води Емил Янев


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР